Sevofluran tüketiminin metabolik yaş ve bazal metabolizma hızı ile ilişkisi
The relationship of sevoflurane consumption with metabolic age and basal metabolic rate
- Tez No: 815869
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU DEMİRÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sevofluran, Sevofluran Tüketim Miktarı, Metabolik Yaş, Kronolojik Yaş, Vücut Kompozisyon Analizi, Tanita, Bazal Metabolizma Hızı, Sevoflurane, Sevoflurane Consumption Amount, Metabolic Age, Chronological Age, Body Composition Analysis, Tanita, Basal Metabolic Rate
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş: Anestezi indüksiyonunda ve idamesinde yaygın kullanılan inhaler ajanlardan olan sevofluran genellikle minimum alveolar konsantrasyona (MAK) göre uygulanmaktadır. MAK si ne kadar küçük ise inhaler anestezik ajanın potensi o kadar fazladır. MAK için yaş önemli bir değişkendir ve her on yılda MAK de yaklaşık %6 lık bir azalma görülür. Metabolik yaş; bireyin vücut kitle indeksi, kilosu, vücut sıvı ve yağ durumu ile hesaplanan yaşı ifade eder. Kronolojik yaş, olumsuz klinik sonuçlar için önemli risk faktörlerinden biri olsa da, aynı kronolojik yaştaki iki birey farklı biyolojik yaşlanma durumlarına sahip olabilir ve bu da farklı bireysel risk profillerine yol açar. Hastaların vücut kompozisyonunun değerlendirilmesi ile hesaplanan metabolik yaş ve diğer parametrelerin inhaler ajanlarda uyanma ve derlenmeye etkisinin intravenöz ajanlara kıyasla daha az olduğu bilinse de hastanın anestezik gaz tüketimi ile ilişkisi hakkında yeterli çalışma yapılmamıştır. Amaç: Biz bu çalışmada sevofluran ile yeterli anestezi derinliği sağlanan hastalarda metabolik yaş, kronolojik yaş, bazal metabolizma hızı (BMH) ile sevofluran tüketim miktarı ilişkisini değerlendirmeyi ve bu sayede sevofluran tüketimini azaltarak hastane maliyetlerini azaltmayı ve çevre kirliliğini önlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Rinoplasti ve ya septoplasti planlanan 18-65 yaş arası, ASA (American Society of Anesthesiologists physical status) I-II olan, preoperatif anestezik değerlendirilme sonrasında çalışma kriterlerine uygun olup çalışmaya katılmak isteyen 79 hastanın vücut kompozisyon analizi biyoelektrik impedans analiz yöntemi kullanılarak yapıldı. Hastaların kronolojik yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ), ideal vücut ağırlığı, vücut yağ oranı, vücut sıvı oranı, vücut sıvı kütlesi, yağ kütlesi, yağsız vücut ağırlığı, kas kütlesi, BMH, metabolik yaş, visseral yağlanma oranı, obezite derecesi kaydedildi. Premedikasyon uygulanmadan ameliyat odasına alınan hastalara standart monitörizasyona ek olarak bispektral indeks (BİS) ile nöromonitörizasyon yapıldı. İntravenöz anestezi indüksiyonu sonrası entübe edilen hastalara anestezi idamesi için BİS 40-60 olana kadar sevofluran,%50 oksijen-hava karışımı başlangıçta 4 lt/dk dan verildi ve hedefe ulaşma süresi kaydedildi. Sonrasında taze gaz akışı 1 lt/dk ya düşürülerek vaka boyunca BİS 40-60 olacak şekilde sevofluran dozu ayarlandı. Tüm hastalar aynı protokolle ekstübe edilerek operasyon süresi, anestezi süresi, ekstübasyon süresi, göz açma süresi, modifiye Aldrete skoru(MASS) 9 puan olma süresi, vaka boyunca toplam sevofluran tüketimi, oksijen tüketimi ve hava tüketimi kaydedildi. Derlenme ünitesinde MASS skoru ve Ramsey skoru değerlendirildi. Çalışmada hastaların sevofluran tüketim miktarı ile kronolojik yaş ve metabolik yaşları arasındaki ilişkiyi standardize edebilmek adına yüzde yaş farkı formülü kullanıldı (Yüzde Yaş Farkı= (Kronolojik yaş – Metabolik yaş) / Kronolojik yaş). Yüzde yaş farkı değerine göre pozitif (+) ve negatif (-) yönde olmak üzere iki ayrı ROC analizi yapılarak iki ayrı anlamlılık değeri saptandı. Pozitif yönde yüzde yaş farkı kronolojik yaşı metabolik yaşından büyük hastaları, negatif yönde yüzde yaş farkı metabolik yaşı kronolojik yaşından büyük hastaları göstermektedir. Pozitif yönde incelediğimizde yüzde yaş farkı cut off değeri %11,7 , negatif yönde ise %6,6 hesaplanarak hastalar 3 gruba ayrıldı. Hastalar Grup A: yüzde yaş farkı -%6,6 dan küçük, Grup B: yüzde yaş farkı -%6,6 ile %11,7 arasında, Grup C: yüzde yaş farkı %11,7 den büyük olanlar olarak adlandırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 79 hastanın %29,1 kadın, %70,9 erkekti. Hastaların kronolojik yaş ortalaması 31,29 ± 11,9, metabolik yaş ortalaması 30,42 ± 12,89 idi. Hastaların dakikadaki sevofluran tüketim miktarı ortalaması 0,19 ± 0,04 ml/dk idi. Kronolojik yaş ve metabolik yaş ile total sevofluran tüketimi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,006; p=0,007), ve negatif yönde zayıf korelasyon gözlendi (r= -0,304; r= -0,301). Hastalar yüzde yaş farkı cut off değerine gruplara ayrılarak değerlendirildiğinde ağırlıkları, VKİ, yağ kütlesi, vücut sıvı oranı, obezite derecesi açısından gruplar karşılaştırıldığında bu üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlendi (p0,05). Hastların ekstübasyon süreleri, göz açma süreleri, Ramsey skoru ve MASS değerleri gruplar karşılaştırıldığında tüm ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Maliyetlerinin düşürülmesi ve çevre kirliliğini önlemek amacıyla inhalayon anesteziklerinin tüketimini azaltmaya yönelik birçok yöntem denenmektedir. Yaptığımız çalışmada yeterli anestezi derinliği sağlanan hastalarda metabolik yaş kronolojik yaşdan büyük olduğunda tüketilen sevofluran miktarının daha düşük olduğu görülmüştür. İnhalasyon anestezisi uygulamalarında metebolik yaşın kullanımının sevofluran tüketimini azaltacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background: Sevoflurane, which is one of the commonly used inhaler agents in the induction and maintenance of anesthesia, is generally administered according to the minimum alveolar concentration (MAC). The smaller the MAC, the greater the potency of the inhaler anesthetic agent. Age is an important variable for MAC, with a decrease of approximately 6% in MAC per decade. metabolic age; refers to the age calculated by the individual's body mass index, weight, body fluid and fat status. Although chronological age is one of the important risk factors for adverse clinical outcomes, two individuals of the same chronological age may have different biological aging states, resulting in different individual risk profiles. Although it is known that the effect of metabolic age and other parameters calculated by the evaluation of the body composition of the patients on awakening and recovery in inhaled agents is less than that of intravenous agents, adequate studies have not been conducted on the relationship between the patient's anesthetic gas consumption. Objective: In this study, we aimed to evaluate the relationship between metabolic age, chronological age, basal metabolic rate (BMR) and the amount of sevoflurane consumption in patients with adequate depth of anesthesia with sevoflurane, thus reducing hospital costs and preventing environmental pollution by reducing sevoflurane consumption. Materials and Methods: Body composition analysis of 79 patients, aged 18-65, ASA (American Society of Anesthesiologists physical status) I-II, who were planned for rhinoplasty or septoplasty, and who wanted to participate in the study after preoperative anesthetic evaluation, were analyzed using bioelectrical impedance analysis method. done. Patients' chronological age, height, weight, body mass index (BMI), ideal body weight, body fat ratio, body fluid ratio, body fluid mass, fat mass, lean body weight, muscle mass, BMR, metabolic age, visceral adiposity, The degree of obesity was recorded. In addition to standard monitoring, neuromonitoring with bispectral index (BIS) was performed on patients who were taken to the operating room without premedication. For the maintenance of anesthesia, sevoflurane, 50% oxygen-air mixture was initially administered at 4 lt/min until the BIS was 40-60 for the patients who were intubated after intravenous anesthesia induction, and the time to reach the target was recorded. Afterwards, the fresh gas flow was reduced to 1 lt/min and the dose of sevoflurane was adjusted so that the BIS was 40-60 throughout the case. All patients were extubated with the same protocol, and operation time, anesthesia time, extubation time, eye opening time, modified Aldrete score (MASS) 9 points, total sevoflurane consumption throughout the case, oxygen consumption and air consumption were recorded. MASS score and Ramsey score were evaluated in the recovery unit. In the study, the percent age difference formula was used to standardize the relationship between the amount of sevoflurane consumption and the chronological age and metabolic age of the patients (Percent Age Difference = (Chronological age - Metabolic age) / Chronological age). According to the percentage age difference, two different ROC analyzes were performed as positive (+) and negative (-) direction, and two different significance values were determined. On the positive side, the percentage age difference indicates patients with a chronological age greater than their metabolic age, and on the negative side, the age difference on the metabolic age indicates patients with a metabolic age above their chronological age. When we examined it positively, the cut-off value of the percent age difference was calculated as 11.7% and on the negative side as 6.6%, the patients were divided into 3 groups. Patients were named as Group A: percent age difference less than -6.6%, Group B: percent age difference between -6.6% and 11.7%, Group C: percent age difference greater than 11.7%. Results: Of the 79 patients included in the study, 29.1% were female and 70.9% male. The mean chronological age of the patients was 31.29 ± 11.9, and the mean metabolic age was 30.42 ± 12.89. The mean consumption of sevoflurane per minute was 0.19 ± 0.04 ml/min. A statistically significant difference was found between chronological age and metabolic age and total sevoflurane consumption (p=0.006; p=0.007), and a weak negative correlation was observed (r= -0.304; r= -0.301). When the patients were evaluated by dividing the percentage age difference into groups according to the cut-off value, a statistically significant difference was observed between these three groups when the groups were compared in terms of their weight, BMI, fat mass, body fluid ratio, and obesity degree (p0.05). When the extubation times, eye opening times, Ramsey score and MASS values of the patients were compared, no statistically significant difference was found in all measurements (p>0.05). Conclusion: Many methods have been tried to reduce the consumption of inhalation anesthetics in order to reduce their costs and prevent environmental pollution. In our study, it was observed that the amount of sevoflurane consumed was lower when the metabolic age was greater than the chronological age in patients with adequate depth of anesthesia. We think that the use of metabolic age in inhalation anesthesia applications will reduce the consumption of sevoflurane.