Kalsiyum silikat esaslı patların oval kanallı dişlerin kırılma direnci üzerindeki etkisinin karşılaştırılması
- Tez No: 786232
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN ERSEV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kırılma direnci, AH Plus, TotalFill BC, BioRoot RCS, oval kanal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Yetişkul, M.R. (2023). Kalsiyum Silikat Esaslı Patların Oval Kanallı Dişlerin Kırılma Direnci Üzerindeki Etkisinin Karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Endodonti Anabilim Dalı. Doktora Tezi. İstanbul. Bu çalışmada TotalFill BC (FKG, La Chaux-de-Fonds, İsviçre) ve BioRoot RCS (Septodont, Saint-Maur-des-Fosses, Fransa) patlarının oval kök ve kanallı dişlerin kırılma direnci üzerindeki etkilerinin, iki farklı son yıkama protokolü sonrasında AH Plus (De Trey, Dentsply, Konstanz, Almanya) patınınki ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. 96 adet alt insan keser dişi kullanılan çalışmada, dişlerin kuronları köklerin boyu 14 mm kalacak şekilde uzaklaştırılmış ve örnekler rastgele 8 gruba ayrılmıştır (n=12). Negatif kontrol grubundaki kökler şekillendirilmemiş ve doldurulmamıştır. Şekillendirme sonrasında son yıkama %17'lik EDTA ve distile su ile gerçekleştirilmiştir. Pozitif kontrol grubundaki kökler doldurulmamıştır. Kök kanalları AH Plus, TotalFill BC veya BioRoot RCS patları ile tek kon tekniği kullanılarak doldurulmadan önce, kalan 6 gruptan 3 tanesinde ilave olarak %2,5'lik NaOCl ile yıkama yapılmıştır. 9 mm'si dışarıda kalacak şekilde akrilik bloklara gömülen örneklere kırık gerçekleşene dek 1 mm/dk hız ile dikey yönde kuvvet uygulanmış ve kırılma anındaki yük değeri Newton (N) cinsinden kaydedilmiştir. İstatistiksel analiz Mann- Whitney U Testi ile yapılmıştır (P < 0.05). Negatif kontrol grubundaki köklerin kırılma direnci değerleri, diğer gruplardakinden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Diğer grupların ikili karşılaştırmalarında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Kalsiyum silikat esaslı patlar, yıkamanın NaOCl ile sonlandırıldığı gruplarda daha başarılı sonuçlar sergilemiştir. AH Plus, TotalFill BC veya BioRoot RCS kullanılarak yapılan kanal dolgusu, oval yatay kesitli kanala sahip oval köklerin şekillendirme ile azalan kırılma direncini geri kazandırmada yeterli olmamıştır. Kalsiyum silikat esaslı patlar, AH Plus ile benzer sonuçlar vermiştir. Kalsiyum silikat esaslı patların kullanıldığı gruplarda NaOCl ile son yıkama, köklerin kırılma direncini olumlu yönde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Yetiskul, M.R. (2023). Comparison of the Fracture Resistance of Teeth with Oval Canals Obturated Using Calcium Silicate-Based Sealers. Istanbul University, Institute of Health Sciences, Department of Endodontics. Doctoral Thesis. Istanbul. The aim was to compare the fracture resistance of oval roots with oval canals filled with TotalFill BC (FKG, La Chaux-de-Fonds, Switzerland), BioRoot RCS (Septodont, Saint-Maur-des-Fosses, France) or AH Plus (De Trey, Dentsply, Konstanz, Germany) following two final irrigation protocols. Ninety-six human mandibular incisors were decoronated to a length of 14 mm and randomly divided into 8 groups (n=12). In the negative control group, no instrumentation was carried out. Following root canal instrumentation in the other groups, final irrigation was performed using 17%EDTA and distilled water. The positive control group was left unfilled. Before filling the roots using AH Plus, TotalFill BC or BioRoot RCS with the single-cone technique, an additional irrigation with 2.5%NaOCl was performed in three of the remaining 6 groups. All of the roots were then embedded in acrylic resin blocks, leaving 9 mm of the coronal part exposed and subjected to a vertical loading force of 1 mm/min. The maximum load to produce fracture (N) was recorded.