Pulmoner tromboembolide rezolüsyon süresini etkileyen faktörler
The factors affecting thrombus resolution time in patients with pulmonary thromboembolism
  1. Tez No: 815951
  2. Yazar: ELMAS HANDE TOPDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİCLE KAYMAZ, UZMAN ÖZLEM SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: pulmoner embolizm, rezolüsyon, D-Dimer, sigara, sistolik pulmoner arter basıncı, pulmonary embolism, resolution, D-Dimer, smoking, sistolic pulmonary artery pressure
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız pulmoner tromboembolili hastalarda trombüs rezolüsyon süresini etkileyen faktörleri belirlemektir. Gereç ve yöntem: Haziran 2021-Haziran 2022 arasında Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurup, pulmoner tromboemboli tanısı alan ve kontrol görüntüleri bulunan 251 hasta tarandı. Hastaların; demografik özellikleri, cerrahi öyküleri, komorbiditeleri, tanı anındaki trombüsün seviyesi(ana damar / segmenter / subsegmenter), trombüsün yeri(unilateral / bilateral),ekokardiyografide ejeksiyon fraksiyonu(EF) ve sistolik pulmoner arter basıncı(SPAB), alt ekstremite doppler ultrasonu ile tanı anındaki laboratuvar parametrelerinden D-dimer, troponin, BNP(B-tipi natriüretik peptid), CRP düzeyi, MPV(ortalama trombosit hacmi), hemoglobin, trombosit, eritrosit, beyaz küre, nötrofil ve monosit sayısı kaydedildi. Hastalar trombüsün rezolüsyon süresi açısından 3,6, 12. aylarda tam rezolüsyonu olanlar, 12. ayda rezolüsyonu olmayanlar ve kısmi rezolüsyonu olanlar şeklinde 5 gruba ayrıldı. Gruplar ve değişkenler; istatistiksel analizlerle karşılaştırılarak trombüs rezolüsyonuna etki eden faktörler belirlendi. Bulgular: Tam rezolüsyon hastaların %31,5'inde (n=79) 3.ayda, %37,5'inde (n=94) 6.ayda, %9,6'sında (n=24) 12.ayda görüldü. Trombüs rezolüsyonuna tanı anındaki ekokardiyografideki SPAB değeri, laboratuvar bulgularından CRP, troponin ve D-Dimer arasında ilişki saptandı. Ayrıca 3.ayda tam rezolüsyon görülen hastaların sigara kullanım miktarları, 6.ayda tam rezolüsyon görülenlerden daha düşüktür. Yapılan değerlendirmede 20 paket/yıl üzerinde olanlar 20 paket/yılın altındaki hastalara göre 17,5 kat geç rezolüsyon riskine sahiptir. Sonuç: Pulmoner embolideki trombüs rezolüsyonuna hastanın sigara içme durumu ve miktarı ile SPAB, CRP, troponin, D-Dimer değerleri etki etmektedir. Hastaların takibinde bu parametrelerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the factors affecting thrombus resolution time in patients with pulmonary thromboembolism. Materials and Methods: A total of 251 patients diagnosed with pulmonary thromboembolism and having control images, who presented to Ankara Atatürk Sanatoryum Training and Research Hospital between June 2021 and June 2022, were screened. Demographic characteristics, surgical histories, comorbidities, level of thrombus (main artery / segmental / subsegmental) at the time of diagnosis, location of the thrombus (unilateral / bilateral), echocardiographic ejection fraction (EF), and sistolic pulmonary artery pressure (SPAP), D-dimer, troponin, BNP (B-type natriuretic peptide), CRP level, mean platelet volume (MPV), hemoglobin, platelet, erythrocyte, white blood cell, neutrophil, and monocyte counts were recorded from the laboratory parameters at the time of diagnosis using lower extremity Doppler ultrasonography. The patients were divided into 5 groups based on thrombus resolution time: complete resolution at 3, 6, and 12 months, no resolution at 12 months, and partial resolution. The groups and variables were compared through statistical analyses to determine the factors affecting thrombus resolution. Results: Complete resolution was observed in 31.5% of patients (n=79) at 3 months, 37.5% (n=94) at 6 months, and 9.6% (n=24) at 12 months. Relationships were found between thrombus resolution and SPAP value from echocardiography at the time of diagnosis, CRP, troponin, and D-Dimer among laboratory findings. Furthermore, the amount of cigarette use was lower in patients with complete resolution at 3 months compared to those with complete resolution at 6 months. In the evaluation, patients with a smoking history of more than 20 pack-years had a 17.5 times higher risk of delayed resolution compared to patients with a history of less than 20 pack-years. Conclusion: Thrombus resolution in pulmonary embolism is influenced by the patient's smoking status and amount, as well as SPAP, CRP, troponin, and D- Dimer values. These parameters should be taken into consideration during the follow-up of patients.