Para-Kähler manifoldlar üzerinde F-planar eğriler
F-planar curves on para-Kähler manifolds
- Tez No: 815996
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TARAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Manyetik eğri, para-Kähler manifold, F-planar eğri, Magnetic curve, para-Kähler manifold F-planar curve
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Bu çalışma ile para-Kähler manifoldlar üzrindeki F-planar eğrilerin bir sınıflandırmasını vermeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, bu manifoldlar üzerinde F-planar eğrilere bazı örnekler sunmayı hedefliyoruz. Yöntem: Bu çalışmada lokal ve invaryant tensör hesapları kullanılmıştır. Bulgular: Para-Kähler manifoldlar üzerinde F-planar eğrilerin belli şartlar altında manyetik eğrilere dönüştüğü görülmüştür. Genelde manyetik eğrilerin denklemleri elde edilmiştir. Bulguları destekleyen örnekler sunulmuştur. Sonuç: Para-Kähler manifoldlar üzerinde F-planar eğrilerin karakterizasyonu yapıldı. Belli şartlar altında para-Kähler manifoldlar üzerinde F-planar eğrilerin manyetik eğrilere dönüştüğü görüldü. Bu manifoldlar üzerindeki manyetik eğrilerin denklemleri elde edildi ve bu denklemler vasıtasıyla örnekler verildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: With this work, we aim to derive an idea of F-planar curves on para-Kähler manifolds. We also aim to provide some examples of F-planar curves on this manifolds. Method: In this study, local and invariant tensor calculations has been used. Findings: It has been observed that F-planar curves on para-Kähler manifolds transform into magnetic curves under certain conditions. In general, the equations of magnetic curves are obtained. Examples supporting the findings are provided. Results: Characterization of F-planar curves on para-Kähler manifolds has been made. It has been observed that F-planar curves on para-Kähler manifolds transform into magnetic curves under certain conditions. Equations of magnetic curves on these manifolds are obtained and examples are given by means of these equations.