Akut apandisit tanısında kullanılan skorlama sistemlerinin bilgisayarlı tomografi ile kıyaslanması
Comparison of scoring systems used in the diagnosis of acute appendicitis with computed tomography
  1. Tez No: 816007
  2. Yazar: SAMET GÜLER
  3. Danışmanlar: UZMAN MARLEN SÜLEYMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Apandisit, skorlama sistemleri, bilgisayarlı tomografi, teşhis, appendicitis, scoring systems, computed tomgraphy, diagnosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giriş ve amaç: Akut apandisit (AA) tanısında yardımcı birçok skorlama sistemi geliştirilmiştir. Bu çalışmada AA öntanısında kullanılan skorlama sistemlerinden olan; Alvarado, Eskelinen, Ohmann, Lintula, Raja Isteri Pengiran Anak Saleha (RIPASA), Fenyo-Lindberg ve Tzanakis skorlarının, bilgisayarlı tomografi (BT) ile karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Ankara Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezine Ocak 2018– Ocak 2023 tarihleri arasında AA öntanısıyla opere edilen 229 hastanın sonuçları retrospektif değerlendirildi. Bulgular. Hastaların 122'si (%53,3) erkek, 107'si (%46,7) kadındı. Yaş ortalaması 36,95 (±14,16) idi. Histopatolojik sonuçlar: 202 (%88,2) AA ile uyumlu, 27 (%11,8) AA ile uyumsuzdu. BT'nin histopatolojiye göre duyarlılığı %80,6, özgüllüğü %48,1 doğruluk değeri (DD) %76,8 olarak saptandı. Alvarado skorunun cut-off 6,5 olarak hesaplandı. AUC (Area Under the Curve) 0,760 ve p=0,001 bulundu. Bu değere göre Alvarado skorunun duyarlılığı %71,3 özgüllüğü %77,8, DD ise %72,0 olarak saptandı. Eskelinen skorunun cut-off 56, AUC 0,682 ve p=0,002 bulundu. Bu değere göre Eskelinen skorunun duyarlılığı %77,7, özgüllüğü %59,3, DD ise %75,5 olarak saptandı. Ohmann skorunun cut-off 12,25 olarak hesaplandı. AUC 0,639 ve p=0,019 bulundu. Bu değere göre Ohmann skorunun duyarlılığı %63,4 özgüllüğü %59,3, DD ise %62,8 olarak saptandı. Lintula skorunun cut-off 15,5 olarak hesaplandı. AUC 0,692 ve p=0,001bulundu. Bu değere göre Lintula skorunun duyarlılığı %69,8, özgüllüğü %70,4, DD ise %69,8 olarak saptandı. RİPASA skorunun cut-off 6,75 olarak hesaplandı. AUC 0,726 ve p=0,001 bulundu. Bu değere göre RİPASA skorunun duyarlılığı %93,6, özgüllüğü %40,7, DD ise %87,3 olarak saptandı. Fenyo-Lindberg skorunun cut-off -4,5 olarak hesaplandı. AUC 0,695 ve p=0,001 bulundu. Buna göre Fenyo-Lindberg skorunun duyarlılığı %62,4, özgüllüğü %74,1, DD ise %63,7 olarak tespit edildi. Tzanakis skorunun cut-off 8 olarak hesaplandı. AUC 0,603 ve p=0,082 bulundu. Buna göre Tzanakis skorunun duyarlılığı %82,7, özgüllüğü %37,0, DD ise %77,3 olarak saptandı. Sonuç: Çalışmamızda RİPASA ve Alvarado skorlama sistemlerinin kullanımının, AA ayrıcı tanısında BT'ye göre daha uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Many scoring systems have been developed to help diagnose acute appendicitis (AA). Some of the scoring systems used for preoperative diagnosis in AA; The scores of Alvarado, Eskelinen, Ohmann, Lintula, Raja Isteria Pengiran Anak Saleha (RIPASA), Fenyo-Lindberg and Tzanakis were compared with computed tomography (CT). Materials and Methods: 229 patients who were operated on at Ankara Health Application and Research Center between January 2018 and January 2023 with a preliminary diagnosis of AA were evaluated retrospectively. Results: Of the patients, 122 (53.3%) were male and 107 (46.7%) were female. The mean age was 36.95 (±14.16) years. Histopathological results: 202 (88.2%) were compatible with AA, 27 (11.8%) were incompatible with AA. The sensitivity of CT compared to histopathology was 80.6%, the specificity was 48.1% and the accuracy value (AV) was 76.8%. The cut-off of the Alvarado score was 6.5. AUC (Area Under the Curve) was 0.760 and p=0.001. Accordingly, the sensitivity of the Alvarado score was 71.3%, the specificity was 77.8%, and AV was 72.0%. The cut-off of the Eskelinen score was 56, AUC was 0.682, and p=0.002. Accordingly, the sensitivity of the Eskelinen score was 77.7%, the specificity was 59.3%, and AV was 75.5%. The cut-off of the Ohmann score was 12.25. AUC was 0.639, and p=0.019. Accordingly, the sensitivity of the Ohmann score was 63.4%, the specificity was 59.3%, and AV was 62.8%. The cut-off of the Lintula score was 15.5. AUC was 0.692, and p=0.001. Accordingly, the sensitivity of the Lintula score was 69.8%, the specificity was 70.4%, and AV was 69.8%. The cut-off of the RİPASA score was 6.75. AUC was 0.726, and p=0.001. Accordingly, the sensitivity of the RİPASA score was 93.6%, the specificity was 40.7%, and AV was 87.3%. The cut-off of the Fenyo-Lindberg score was -4.5. AUC was 0.695, and p=0.001. Accordingly, the sensitivity of the Fenyo-Lindberg score was 62.4%, the specificity was 74.1%, and AV was 63.7%. The cut-off of the Tzanakis score was 8. AUC was 0.603, and p=0.082. Accordingly, the sensitivity of the Tzanakis score was 82.7%, the specificity was 37.0%, and AV was 77.3%. Conclusion: It was concluded that the use of RIPASA and Alvarado scoring systems would be more appropriate than CT in the differential diagnosis of AA.