Üniversite öğrencilerinde benliğin ayrımlaşması ve iyilik hali arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between self-differentiation and wellness of university students
- Tez No: 816012
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET BUĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benliğin Ayrımlaşması, İyilik Hali, İyilik Hali Yıldızı, Differentiation of Self, Wellness, Wellness Star
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde benliğin ayrımlaşması ve iyilik hali arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma, ilişkisel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilen ve benliğin ayrımlaşması ile iyilik hali arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik korelasyonel bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemi Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesine devam eden 313 üniversite öğrencisinden (217 kadın, 96 erkek) oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak için“İyilik Hali Yıldızı Ölçeği”,“Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği”ve araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizi sürecinde betimsel istatistiklerle birlikte T testi, Kruskal Wallis analizi, ANOVA, post-hoc testlerinden LSD testi, Pearson Korelasyon analizi ve Çoklu Doğrusal Regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre benliğin ayrımlaşması ile iyilik hali arasında istatistiksel olarak orta düzeyde pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu, benliğin ayrımlaşması genel puanları arttıkça iyilik hali genel puanları ile alt boyutlarına ilişkin puanların da arttığı görülmüştür. Benliğin ayrımlaşmasının iyilik hali toplam puanlarına olan etkisine göre kurulan çoklu doğrusal regresyon modeli istatistiksel olarak anlamlıdır. Benliğin ayrımlaşması ben pozisyonu ve duygusal kopma alt boyutları öğrencilerin iyilik hali genel düzeylerini pozitif yönde yordamaktadır. Cinsiyete göre iyilik hali düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur, benliğin ayrımlaşması ise erkeklerde kadınlara göre daha yüksektir. Bölüme göre benliğin ayrımlaşması puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktur, iyilik hali puanları arasında ise anlamlı farklılık vardır. Sınıf düzeyi, anne-baba eğitim durumu ve gelir düzeyi açısından iyilik hali ve benliğin ayrımlaşması puanları arasında anlamlı farklılık yoktur. Sonuçlar, ilgili literatür dikkate alınarak tartışılmış ve bu doğrultuda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyse the relationship between self-differentiation and wellness in university students. The study is a correlational research conducted in accordance with the relational screening model and aimed at examining the relationship between differentiation of self and wellness. The sample of the study consist of 313 university students (217 female, 96 male) attending Gaziantep University Education Faculty.“Wellness Star Scale”,“Differentiation of Self Scale”and“Personal Information Form”created by the researcher were used to collect the data in the research. During the analysis of the data, descriptive statistics along with the T-Test, Kruskal Wallis analysis, ANOVA, LSD test from post-hoc tests, Pearson Correlation analysis and Multiple Regression analysis were used. According to the findings of the study, it was observed that there was a statistically moderately positive and significant relationship between differentiation of self and wellness. The multiple linear regression model established according to the effect of the differentiation of self on the total scores of the wellness scale is statistically significant. Differentiation of self I position and emotional cutoff sub-dimensions predict students' general wellness levels positively. There is no statistically significant difference between the levels of wellness according to gender and the self-differentiation are higher in men than in women. There is no statistically significant difference between the scores of the differentiation of self according to the department, but there is a significant difference between the scores of wellness. There is no significant difference between wellness and differentiation of self scores in terms of class level, educational status of parents and income rates. The results were diccussed considering the relevant literature and suggestion were presented in this direction.