12 eylül 1980 darbesine giden süreç ve bireyler üzerindeki etkileri
The process leading up to do the september 12 1980 and it's effects on individuals
  1. Tez No: 816026
  2. Yazar: ÖMER FARUK PÜSKÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGEN SÜTÇÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: 12 Eylül, Siyasi Eğilim, Siyasi Katılım, 12th September, political affiliation, political participation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasi ve ekonomik açıdan birçok konuda en önemli olaylarından birisi olmasının yanında Türk vatandaşlarının sosyal ve kültürel yaşamlarında önemli değişiklikler meydana getirmiştir. Türkiye'nin darbe sonrası yaşamış olduğu sosyokültürel değişim, ülke içerisindeki bireylerin siyasi fikirlerinin ve bununla birlikte siyasi katılımlarının da değişikliğe uğramasına sebep olmuştur. Askeri darbenin bireylerin siyasi eğilimlerine ve katılımlarında ne gibi değişikliklere yol açtığı çalışmamızın ana konusudur. TSK, hükümete önce otoriteyi sağlaması yönünde uyarıda bulunmuş ve otoritenin sağlanamaması, ülkedeki kaosun mevcut hükümet ve siyasi partilerce sağlanamayacağı inancında oldukları gerekçeleriyle Kenan Evren'in liderliğiyle yönetime el koymuştur. Askeri yönetim ülkede otorite sağlamak ve siyasi şiddeti bitirmek istediklerini öne sürerek baskıcı ve demokratik olmayan yöntemlere başvurmuştur. Askeri yönetimin uyguladığı baskıcı ve demokratik olmayan politikalar ülkedeki hayatın kalıcı olarak değişmesine sebep olmuştur. Türkiye'deki sol ideolojinin komünizme olan yakınlığı askeri yönetim tarafından ülke için her zaman tehlike olarak görülmüştür. MGK'nın komünizmi tehlike olarak görmesi ve Türkiye için en uygun ideolojinin muhafazakarlık olarak görmesi bu yönde politikalar uygulamasını devamında getirmiştir. Bu politikalar bireylerin siyasi eğilimlerinin ne yönde olacağına önemli şekilde etkide bulunmuş, siyasi katılımlarının ise düzeyinde belirleyici bir rol oynamıştır. 12 Eylül askeri müdahalesi ve müdahale sonrasında askeri yönetimin uyguladığı politikalar bireylerin siyasi eğilimlerinde ve katılımlarında önemli değişiklikler meydana getirmiştir. Çalışmanın amacı ise askeri müdahalenin bireylerin siyasi eğilimlerine ne yönde etkide bulunduğunu ve bu eğilimlerin siyasi katılımlarına ne gibi etkide bulunduğunu açıklamaktır.
Özet (Çeviri)
The Military Coup of September 12, 1980, besides being one of the most significant events for the Republic of Turkey in political and economic terms, has also led to important changes in the social and cultural lives of Turkish citizens. The sociocultural transformation experienced by Turkey after the coup has also caused changes in the political views and participation of individuals within the country. Our study focuses on the changes that the military coup has brought about in individuals' political inclinations and their participation. The Turkish Armed Forces (TSK) first warned the government to establish authority, but as they believed that the current chaos in the country could not be solved by the existing government and political parties, they seized power under the leadership of Kenan Evren. The military administration resorted to oppressive and undemocratic methods, claiming that they aimed to establish authority and end political violence in the country. The oppressive and undemocratic policies implemented by the military administration have led to permanent changes in the country's way of life. The proximity of the left ideology in Turkey to communism has always been perceived as a danger by the military administration. The National Security Council's (MGK) perception of communism as a threat and considering conservatism as the most suitable ideology for Turkey has led to the implementation of policies in this direction. These policies have had a significant impact on individuals' political inclinations and played a decisive role in the level of their political participation. The military intervention of September 12 and the policies implemented by the military administration afterward have caused significant changes in individuals' political inclinations and participation. The aim of this study is to explain how the military intervention has affected individuals' political inclinations and their political participation.