Hergün gazetesine göre 1977–1980 yıllarında sağ–sol çatışması
Hergün according to the newspaper the left-right conflict in the years 1977–1980
- Tez No: 677497
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENVER EMRE ÖCAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Hergün Gazetesi, Milliyetçi Hareket Partisi, Ülkücü Hareket, Taha Akyol, Sağ – Sol Ayrışması, Siyasi Cinayetler, Ajanlar, Hergün Newspaper, Nationalist Movement Party, Nationalist Movement, Taha Akyol, Right – Left Seperation, Political Murders, Agent
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarihinde 1977 – 1980 yılları arasında yaşanan sağ ve sol çatışmaları düşük yoğunluklu bir savaş ortamının hazırlanmasına ve ayrımcılığının körüklenmesiyle birlikte ses getiren cinayetlerin de işlendiği bir dönem olarak tarihe geçmiştir. Bu dönemde fiziki çatışmalar silahlı mücadeleye dönerken fikri çatışmalarda yayınlar üzerinden gerçekleştirilmiştir. Alparslan Türkeş'in emriyle kurulan ve politik bir hareket olarak değişim gösteren Hergün Gazetesi'nin satın alınmasıyla Ülkücü Hareket bu fikri çatışmalara dâhil olmuştur. Hergün Gazetesi'nin 1977 – 1980 yılları arasında yaşanan sağ – sol cinayetleri ve bu cinayetlerin Türkiye'nin tamamına ve kırılgan belli başlı bölgelere yayılması ve düşük yoğunluklu savaşın daha da şiddetlenmesi için bir takım ajanların ses getiren siyasi cinayetlerle spesifik isimleri ortadan kaldırması ve 12 Eylül 1980 darbesinin hazırlayan süreçte yayıncılık olarak üstlendiği rol tezimizin inceleme konusunu oluşturmuştur. Ayrıca tezimizin alt yapısını oluşturmak için sağ ve sol kavramlarının dünya siyasi literatürüne nasıl girdiği ve Türkiye'ye etkisiyle birlikte sağ – sol ayrışmasının temellerini atan partilerin fikri ideolojilerinin ortaya çıkışıyla birlikte çok partili hayata geçilmesi de baz alınarak konuya giriş yapılmıştır. 1944'teki Türkçülük ve Turancılık Davası ile şekillenmeye başlayan siyasi düşüncelerin sonucunda sağ – sol ayrımının belirginleşmesiyle birlikte 27 Mayıs 1960 darbesine ve 12 Mart 1971 Muhtırasına giden süreç tezimizin temelini oluşturmuştur. 1970'li yılların ortalarından itibaren Hergün Gazetesi'nden bahsedilmeye başlanmış ve tezimizin ana konusunu oluşturan 1977 – 1980 yılları arasında yaşanan olaylar Hergün Gazetesi'nin penceresinden bakılarak sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the history of the Republic of Turkey, the right and left conflicts between 1977 and 1980 went down in history as a period in which notable murders were committed, with the preparation of a low-intensity war environment and the fueling of discrimination. During this period, while physical conflicts tumed into armed struggle, intellectual conflicts were also carried out through publications. With the purchase of Hergün Newspaper, which was founded by the order of Alparslan Türkeş and showing changes as a political movement, the Nationalist Movement was involved in these intellectual conflicts. Hergün Newspapar's righ-left murders between 1977 – 1980 and the spread of these murders to the whole of Turkey and certain other fragile regions, and the elimination of specific names bu some agents with resounding political murders in order to intensify the low-intensity war, and its role of publishing in the preparation process of the September 12, 1980 coup d'etat was the subject of our thesis. Also, in order to from the basis of our thesis, the subject was presented on the basis of how the concepts of righ and left entered the world political literature, and with the emergence of the intellectual ideologies of the parties that laid the foundations of the righ – left separation with its effect on Turkey, the subject of our thesis has been created based on the transition to multi-party life. As a result of the political considerations that began to take shape with the case of Turkism and Turanism in 1944, with the right-left distinction becoming apparent, The May 27, 1960 coup and the March 12, 1971 memorandum formed the basis of our thesis. From the mid-1970s, The Hergün Newspaper began to be mentioned, and the events between 1977 and 1980, which constitute the main topic of our thesis, were concluded by looking through the window of The Hergün Newspaper.
Benzer Tezler
- Arnavut bağımsızlığının Osmanlı gazetelerinden incelenmesi(Tanin,Tercüman-ı Hakikat,İkdam ve Sabah\1912-1913)
A research of Albenian independence according to Ottoman newspapers (Tanin,Tercüman-i Hakikat,İkdam ve Sabah\1912-1913)
AYTEN GÖRGÜLÜ
- Die Sprache der presse als ein soziolekt am beispiel von 'Hürriyet' und 'Bild-Zeitung'
'Hürriyet' ve 'Bild-Zeitung' gazeteleri örnekleminde bir sosyoelekt olarak basın dili
HAKAN BUDAK
- Yeni Gün gazetesi (1918-1919) 1-180 sayılarındaki edebi metinlerin çeviri yazısı ve değerlendirilmesi
Translation of literative articles in Yeni Gün newspaper and an examination of these texts - 1918-1919 (Numbers 1-180)
BÜŞRA GÜL
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Türk Dili ve EdebiyatıNevşehir Hacı Bektaş Veli ÜniversitesiTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. H. ABDULLAH ŞENGÜL
- 11 Eylül eylemlerinin Zaman Gazetesi köşe yazarlarınca değerlendirilmesi
The evaluation of Zaman Newspaper about 9/11 attacks
TURGAY ÖZER
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
GazetecilikAnkara ÜniversitesiGazetecilik Ana Bilim Dalı
DOÇ.DR. MURAT GÜVENİR
- Kültürel ürünlerin metalaşma sürecinde ikili üretim yapısı
Two step production structure in the process of commodification of cultural products
ZAFER KIYAN