Pazarlama denetimi: X denetim şirketi örneği üzerinden bir değerlendirme
Marketing audit: An evaluation on the case of X audit company
- Tez No: 816056
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim, Pazarlama denetimi, Mülakat, Audit, Marketing audit, Interview
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
1950'lerde ortaya çıkan pazarlama denetimi kavramı günümüzde karşımıza pek sık çıkmamaktadır. Kavramın doğuşu itibariyle yapılan araştırmalar ve bölgesel (vaka incelemeleri) çalışmalar her ne kadar varlığını korumuş olsa da pazarlama denetimi kavramını çoğu şirket veya kurum kullanmamaktadır veya kullandıklarının farkında değildir. Bu nedenle bu çalışmada pazarlama denetimi kavramının tanımı, gelişimi, bileşenleri, teorisi, adımları, araçları vb. unsurları ele alınarak Türkçe literatüre katkı sağlamak ve pazarlama denetimi yapan bir denetim firması üzerinden mülakat ile pazarlama denetiminin genel bir değerlendirmesi ile uygulama süreç ve esasları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmada, bir şirketin pazarlama denetimini tam potansiyeliyle kullanılıp kullanılmadığını görmek için pazarlama denetiminden elde edebileceği faydalara da dikkat çekilmiştir. X denetim şirketi örneği üzerinden ele alınan pazarlama denetiminin değerlendirilmesi, uygulama süreci ve esasları katılımcılar ile gerçekleştirilen mülakat sonuçlarına göre değerlendirmeye sunulmuştur. Sonuç olarak, kavramın kullanımına ilişkin şirketlerin uygulamalarına pazarlama denetiminin başarılı bir şekilde uygulanması için temel varsayımlar ve koşullar sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of marketing audit, which emerged in the 1950s, is not often encountered today. Although the researches and regional (case studies) studies conducted since the birth of the concept have preserved their existence, most companies or institutions do not use the concept of marketing audit or are not aware that they use it. Therefore, in this study, the definition, development, components, theory, steps, tools, etc. of the concept of marketing auditing are discussed. It has been tried to contribute to the Turkish literature by considering the elements of it and to evaluate the application process and principles with a general evaluation of the marketing audit with an interview through an audit firm that conducts marketing audits. The study also draws attention to the benefits that a company can derive from a marketing audit to see if it is using the marketing audit to its full potential. Evaluation, implementation process and principles of the marketing audit, which was handled through the example of X audit company, were evaluated according to the results of the interviews conducted with the participants. In conclusion, the basic assumptions and conditions for the successful application of marketing control to companies' practices regarding the use of the concept are presented.