Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasında Haritaların Hukuki Etkisi
Legal Effect of Maps in the Delimitation of Maritime Jurisdiction Areas
- Tez No: 816073
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ATEŞ EKŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi, Deniz alanları, Deniz güvenliği, Deniz hukuku, Deniz yetki alanları, United Nations Convention on the Law of the Sea, Maritime areas, Maritime safety, Law of the sea, Maritime jurisdiction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deniz Hukuku Bilim Dalı
Özet
Uluslararası yargı sürecinde, delillerin toplanması, iddia eden devletlerin sorumluluğundadır ve devletler, sadece iddialarına uygun bilgileri mahkemeye sunma eğilimindedir. Bu kapsamda; deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasında ileri sürülen haritaların ispat gücü; harita delilinin kabul edilebilir olup olmadığına ilişkin karar, haritanın resen nesnel doğruluğu, tarafsızlığı, devletin iradesini, coğrafi koşulları objektif olarak yansıtıp yansıtmadığı, ilgili sınır ihtilafı ile ilgisi gibi hususlar bir bütün olarak incelenerek belirlenmelidir. Yunanistan ve Türkiye arasındaki deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin ihtilaflarda tarafların ileri sürdükleri haritalar, yukarıda izah edilen koşullar ile ve her somut olay için ayrı ayrı değerlendirilerek bahse konu haritaların ispata etkisi hakkında sonuca varılmalıdır. Bu bağlamda; araştırma kapsamında incelenen Türkiye ile Deniz Yetki Alanlarının sınırlandırılması ihtilaflarında Yunanistan'ın ileri sürdüğü haritaların tek başına ispat kuvveti bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the international judicial process, the collection of evidence is the responsibility of the claiming states, and states tend to present only the information relevant to their claims to the court. In this context, the evidentiary power of the maps put forward in the delimitation of maritime jurisdictions; The decision on whether the map evidence is acceptable or not should be determined by examining as a whole the issues such as the objective accuracy of the map, its impartiality, whether it reflects the will of the state, geographical conditions objectively, and its relevance to the relevant border conflict. In the disputes between Greece and Türkiye regarding the delimitation of maritime jurisdiction areas, the maps put forward by the parties should be evaluated separately for each concrete case and with the conditions explained above, and a conclusion should be reached about the effect of the said maps on the proof. In this context, In the disputes between Türkiye and the delimitation of the Maritime Jurisdiction Areas examined within the scope of the research, the maps put forward by Greece alone do not have the power of proof.