Zenginleştirici metin ve görseller aracılığıyla gerçekleştirilen deyim öğretiminin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin söz varlığına yansımaları
Reflection of idiom teaching on vocabulary knowledge of fourth grade students in primary school through enriched text and images
  1. Tez No: 816180
  2. Yazar: ŞEYMA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR GİRMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, Söz varlığı, Deyim öğretimi, Turkish teaching, Vocabulary, Idiom teaching
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, zenginleştirici metin ve görseller aracılığıyla deyim öğretiminin, öğrenme öğretme sürecine ve ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin söz varlığına yansımalarını öğrenci ürünü olan resimler ve şiirler aracılığıyla betimlemektir. Yöntem: Bu araştırmada, nitel araştırma desenlerinden biri olan eylem araştırması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Ağrı merkezde Milli Eğitime bağlı devlet okulunda 2021-2022 yılında öğrenim gören 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında araştırmacı günlüklerinden, öğrenci günlüklerinden, gözlemlerden, yarı yapılandırılmış öğrenci görüşmelerinden ve uygulama sürecinde kullanılan video kayıtlarından yararlanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular: Zenginleştirici metin ve görsellerin 4.sınıf öğrencilerinin söz varlıklarına yansımalarının araştırıldığı bu çalışmada veri setinden elde edilen bulgular neticesinde iki ana temaya ulaşılmıştır. Bunlardan birincisi öğrenme süreci ana temasıdır. Öğrenme süreci ana temasında; deyim öğretiminde kullanılan zenginleştirilmiş metin ve görsellerin öğrencilerin deyimleri anlama, deyimlerin farkına varma ve söz varlığındaki değişimleri ve gelişimleri incelenmiştir. İkinci ana tema uygulama sürecinin öğrenci ürünlerine yansımalarıdır. Uygulama sürecinin öğrenci ürünlerine yansımaları ana temasında; öğrenci ürünleri, deyimle ilgili öğrenci yaşantıları alt temalarından oluşmaktadır. Deyimle ilgili öğrenci yaşantıları alt temasıyla ilgili“Süreçte öğrenme ve deneyimleme”ile“Önceden bilme ve deneyimleme”kategorileri oluşturulmuştur. Sonuç ve Öneriler: Bu araştırmada deyim öğretiminde kullanılan zenginleştirici metinler ve görsellerin, öğrencilerin söz varlıklarını geliştirdiği ve deyimleri anlamalarına katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to describe the reflections of teaching idioms through enriching texts and visuals on the learning-teaching process and the vocabu-lary of primary school 4th grade students through student-produced pictures and po-ems. Method: In this study, action research, one of the qualitative research designs, was conducted. The study group of the research consists of 4th grade students studying at a state school affiliated to National Education in Ağrı centre in 2021-2022. Re-searcher diaries, student diaries, observations, semi-structured student interviews and video recordings used during the implementation process were used to collect the data. The data obtained were analysed by content analysis method. Results: In this study, in which the reflections of enriching texts and visuals on the vocabulary of 4th grade students were investigated, two main themes were reached as a result of the findings obtained from the data set. The first one is the main theme of the learning process. In the main theme of the learning process, the changes and devel-opments of the enriched texts and visuals used in idiom teaching in students' under-standing of idioms, awareness of idioms, and changes and developments in vocabulary were examined. The second main theme is the reflections of the implementation pro-cess on student products. In the main theme of the reflections of the implementation process on student products; student products, student experiences related to the idi-om. The categories of“learning and experiencing in the process”and“knowing and experiencing beforehand”were formed for the sub-theme of student experiences relat-ed to the idiom. Conclusion and Suggestions: In this study, it was concluded that enriching texts and visuals used in idiom teaching improved students' vocabulary and contribut-ed to their understanding of idioms.