Climate responsive architecture in Sokoto, Nigeria
- Tez No: 816183
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM VATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: İklime Duyarlı Mimari, Termal Konfor, Sokoto, Nijerya, Climate Responsive Architecture, Thermal Comfort, Sokoto, Nigeria
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık, Planlama ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bir bölgenin iklimi, o bölgenin mimarisi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Sokoto eyaletinde ve Nijerya'nın bazı bölgelerinde konut binalarının çoğu, bölgenin iklimi ve termal konforu sağlayan diğer temel faktörler dikkate alınmadan tasarlanıyor. İklime Duyarlı Mimarlık bu konuyu ele almaya çalışan yaklaşımdır. İklime Duyarlı Mimari, binalarda termal konforun pasif olarak elde edilmesini amaçlamaktadır. Bu tez, konut binalarında termal konfora odaklanarak Sokoto Eyaletindeki İklime Duyarlı Mimariyi inceleme ana hedeflerine ulaşmak için bir anket yöntemi kullandı. Bu araştırma için seçilen örneklem büyüklüğü, rastgele örnekleme tekniği kullanılarak rastgele seçilen 100 hane sahibidir. Bu araştırmadan elde edilen önemli bulgular, Sokoto Eyaletinde İklime Duyarlı Mimarlık uygulamasını sınırlayan faktörlerin şunları içerdiğini ortaya çıkardı: Sosyo-kültürel faktörler, müşterilerin tercihleri/tercihleri, İklime Duyarlı Mimarlık ilkelerini seçmenin yoksulluk/yüksek maliyet algısı ve yerel mimarinin ihmal edilmesi. Eyaletteki konut yapılarında termal rahatsızlıkların yaygın nedenleri arasında iklime Duyarlı Mimarlık konusunda farkındalık eksikliği, yerel/geleneksel yapı malzemelerine ilişkin algı eksikliği ve bu konuya ilgisizlik yer alıyor. tasarım ve inşaat için profesyonel mimarlar. Bu tehdidi ortadan kaldırmak için bir önlem olarak, İklime Duyarlı Mimarinin önemi konusunda daha fazla farkındalık programına ihtiyaç vardır ve ayrıca hükümet ve inşaat sektöründeki diğer ilgili paydaşların, tüm tasarım inşaatlarının kesinlikle profesyoneller tarafından yürütülmesini sağlaması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The climate of a region has a significant effect on its architecture. In Sokoto state and some parts of Nigeria, most of the residential buildings are designed without considering the climate of the region and other core factors that ensure thermal comfort. Climate Responsive Architecture is the approach that tries to tackle this subject. Climate Responsive Architecture is aimed at achieving thermal comfort in buildings passively. This thesis used a survey method to achieve its main objectives of examining the Climate Responsive Architecture in the Sokoto State by focusing on thermal comfort in residential buildings. The sample size chosen for this survey is 100 household owners randomly selected using randomly sampling technique. Major findings from this survey revealed that the factors that limit the practice of Climate Responsive Architecture in Sokoto State include: Socio-cultural factors, clients' preference / choices, Poverty / high cost perception of choosing Climate Responsive Architecture principles, and neglect of vernacular architecture / traditional building materials while the common causes of thermal discomfort in residential buildings in the state are due to the lack of awareness on climate Responsive Architecture on the part of households' owners, lack of perception about local / traditional building materials and the non-engagement of professional architects for design and construction. As a measure to curb out this menace, there is a need for more awareness programs on the importance of Climate Responsive Architecture and also the government and other relevant stakeholders in the building sector need to ensure that all design constructions are carried out strictly by professionals.