Effects of coronavırus (COVİD-19) pandemıc on food securıty ın nıgerıa
Koronavirüs (COVİD-19) pandemisinin etkileri nijerya'da gıda güvenliği hakkında
  1. Tez No: 816323
  2. Yazar: DAVID OLUWAFEMI SOLOMON
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE ARIK TAŞYIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, pandemi, gıda güvenliği, gıda politikası, tarım, Covid-19, Pandemic, Food security, Food Policy, Agriculture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Süleyman, D. (2023) COVID-19 Pandemisinin Nijerya'da Gıda Güvenliğine Etkileri. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Bolum Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Bu çalışmanın amacı, COVID-19 pandemisinin gıda güvenliğini ve politikalarını nasıl etkilediğini saptamak ve yol açtığı zorlukları değerlendirmektir. Bu kesitsel araştırmada web tabanlı bir anket kullanılmıştır. Nijerya, Abuja Tarım Bakanlığı (FMARD) personeli ülkede uygulanan gıda politikaları hakkında bilgi sahibi olmaları (n=630) nedeniyle çalışma popülasyonu olarak seçilmiştir. Veriler, çıkarımsal ve tanımlayıcı yöntemler kullanılarak analiz edildi. COVID-19'un gıda güvenliği ve gıda politikası üzerindeki etkilerini tahmin etmek için OLS regresyon analizi kullanıldı. Ankete katılanların çoğu, ortalama geliri 172.000 N olan 26-35 yaşları arasındaydı. Gıda güvenliği ile yapılan modellerde, Covid-19'un gıda güvenliği üzerine önemli bir olumsuz etkisi olduğu saptandı (β = -0,111, CI= %95, -0.173 to -0.049, R2= %60,1, F oranı=5,9, p < 0,001). Demografik faktörlerden yaş ve iş yerindeki deneyim yılı (p < 0.05) anlamlı belirleyicilerdi. Gıda politikası modelinde, Covid-19'un FMARD üyeleri arasında anlamlı bir negatif ilişkiye (β = -0,037, CI= %95, -0.051 to -0.023, R2= %57,1, F-oran=18,755, p < 0,001) sahip olduğu bulundu. Yaş ve eğitim düzeyi (p < 0.001) anlamlı belirleyicilerdi ve bu durum daha yüksek eğitim düzeyine sahip yaşlı üyelerin gıda politikası kararları üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Özetle bu bulgular, Covid-19'un gıda güvenliği ve politika kararları üzerindeki olumsuz etkisini ortaya koymakta ve gıda güvenliği ve politikasını çevreleyen sorunların daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Solomon, D. (2023) Effects of COVID-19 on Food Security in Nigeria. Yeditepe University, Institute of Health Science, Department of Public Health, MSc thesis, Istanbul. The purpose of this study was to evaluate the difficulties caused by the COVID-19 pandemic and comprehend how they impact food security and policies. A web-based survey was used in this cross-sectional investigation. The staff of the Ministry of Agriculture in Abuja (FMARD), Nigeria were chosen as the study population since they represent a significant part of the population and are well-informed about implemented food policies in the country (n=630). Data were analyzed using Inferential and Descriptive methods. OLS regression analysis was used to estimate COVID-19 effects on Food Security and Food Policy. Most respondents were between ages 26-35 with a mean income of N172,000. For the food security model, the results revealed that Covid-19 had a significant negative impact (β = -0.111, 95% CI, -0.173 to -0.049, R2= 60.1%, F-ratio=5.9, p < 0.001), indicating that the pandemic was associated with decreased food security. Of the demographic factors, only age and years of experience (p < 0.05) were also significant predictors. In the food policy model, Covid-19 was found to have a significant negative association (β = -0.037, 95% CI, -0.051 to -0.023, R2= 57.1%, F-ratio=18.755, p < 0.001) among FMARD members. Only age and level of education (p < 0.001) were significant predictors, indicating that older members with higher education levels had a greater influence on food policy decisions. In summary, these findings reveal the negative impact of Covid-19 on food security and policy decisions within this group. It also contributes to a deeper understanding of the complexities surrounding food security and policy, emphasizing the need for targeted interventions and policies to address these challenges.