Dijital okuryazarlık ile finansal okuryazarlık arasındaki ilişki
The relationship between digital literacy and financial literacy
- Tez No: 816380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN YILDIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Okuryazarlık, Finansal Okuryazarlık, Dijitalleşme, Digital Literacy, Financial Literacy, Digitalization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada dijital okuryazarlık ile finansal okuryazarlık arasındaki ilişki incelenmektedir. Bu amaç doğrultusunda evrenini Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans ve Bankacılık bölümünde eğitim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemi ise kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen finans ve bankacılık 1. 2. ve 3. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Veri toplamak için anket yöntemi seçilmiş olup dijital okuryazarlık ölçeği ile finansal okuryazarlık ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada kullanılacak olan verilerin toplanması için Karabük Üniversitesi'nde eğitim gören öğrencilere anket dağıtılmıştır. Toplanan veriler İstatistik Paket Programı kullanılarak test edilmiştir. Araştırma amacı kapsamında oluşturulan hipotez Korelasyon analizi ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda dijital okuryazarlık ile finansal okuryazarlık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship between digital literacy and financial literacy is examined. In line with this purpose, the universe consists of students studying at the Finance and Banking Department of the Faculty of Business Administration of Karabuk University. The sample consists of 1st, 2nd and 3rd year students of finance and banking selected by convenience sampling method. Questionnaire method was chosen to collect Data and digital literacy scale and financial literacy scale were used. İn order to collect the Data to be used in the research, a questionnaire was distributed to the students studying at Karabuk University. The collected Data were tested using the Statistical Package Program. The hypothesis created within the scope of the research purpose was tested by correlation analysis. As a result of the research, it was determined that there is no statistically significant relationship between digital literacy and financial literacy.