برنامج مقترح لتوظيف الرواية في تعليم اللغة العربية للناطقين بغيرها في المستوى المتقدم
Yabancılara ileri düzeyde arapça öğretiminde romanın kullanımı için bir öğretim programı önerisi
  1. Tez No: 816431
  2. Yazar: REEM MFAREH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ELMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müfredat. Eğitim. Arapça. Anadili Arapça Olmayanlar. Roman. Motivasyon, Curriculum. Education. Arabic. Non-Native Arabic Speakers. Novel. Motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Yabancılara Arapça öğretmek büyük önem taşımaktadır. Öğrenciler bunu öğrenme yolunda birçok zorluk ve engelle karşılaşmaktadırlar. Bunun için öğretim yöntemleri geliştirilmeli ve öğrencilerin dil yeterliklerini en üst düzeye çıkarabilmeleri için çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışma, yabancılara Arapça öğretimi konusunda yeni bir bakış açısı sağlamaktadır. Bu çalışma, özellikle ileri düzeyde yabancılara Arapça öğretiminde romanların kullanımını ele almaktadır. Çalışma teorik ve uygulamalı olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Teorik bölümü, araştırmanın temellerini, roman sanatının tarihine genel bir bakışı ve bu sanatın en önemli unsur ve konularını içermektedir. Bu bölümde ayrıca yabancılara Arapça öğretiminde romanın kullanılmasının esasları ele alınmış ve bu kullanımın avantaj ve dezavantajları tartışılmıştır. Uygulamalı bölümde“Güneşteki Adamlar”romanının analizi yapılmış, ardından bu romanın ileri düzey sınıflara öğretilmesi için bir plan sunulmuştur. Daha sonra Arapça öğretmenlerinin görüşlerini incelemek için bir anket sunulmuştur. Otuz iki maddeden oluşan ankete 100 uzman katılmıştır. Çalışmanın sonunda ise araştırmanın sonuçlarına ve araştırmacının önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is of great importance to teach Arabic to foreigners. Students face many difficulties and obstacles on the way to learning this. For this purpose, teaching methods should be developed and studies should be carried out so that students can maximize their language proficiency. This study provides a new perspective on teaching Arabic to foreigners. This study deals with the use of novels in teaching Arabic to foreigners, especially at an advanced level. The study consists of two main parts, theoretical and applied. The theoretical section contains the basics of research, an overview of the history of romance art, and the most important elements and topics of this art. In this section, the principles of using the novel in teaching Arabic to foreigners are also discussed and the advantages and disadvantages of this use are discussed. In the practical section, an analysis of the novel“Men in the Sun”was made, and then a plan was presented for teaching this novel to advanced classes. A questionnaire was then presented to examine the opinions of Arabic teachers. 100 experts participated in the survey consisting of thirty-two items. At the end of the study, the results of the research and the suggestions of the researcher were included.