Sosyal hizmet uzmanlarında merhamet yorgunluğu
Compassion fatigue in social workers
  1. Tez No: 816474
  2. Yazar: EMİNE AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜMEYYE BEYZA ABAY ALYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Merhamet, Merhamet Yorgunluğu, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Uzmanı, Compassion, Compassion Fatigue, Social Work, Social Worker
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı çeşitli sosyal hizmet kurumlarında çalışan sosyal hizmet uzmanlarının merhamet yorgunluğu deneyimlerine odaklanmaktır. Literatürde yapılan çalışmaların sıklıkla bazı meslekler üzerine odaklandığı görülmektedir. Ancak sosyal hizmet mesleği merhamet yorgunluğuna sebep olabilecek potansiyelleri taşıyan bir meslektir. Bu yüzden merhamet yorgunluğununun sosyal hizmet uzmanları üzerinde riskli bir durum olabileceğini göstermeyi, buna yönelik önleyici çalışmaların yapılması ve sosyal hizmet uzmanlarında merhamet yorgunluğu farkındalığını arttırmayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Bu tez çalışmasında nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Herhangi bir sosyal hizmet kurumunda çalışan birebir müracaatçılarla görüşmeler gerçekleştiren 12 kadın ve 8 erkek toplamda 20 sosyal hizmet uzmanıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmanın amacı doğrultusunda hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen toplamda 1074 dk. ses kayıtları araştırmacı tarafından deşifre edilmiştir. Bu veriler daha sonrasında betimsel analiz yöntemiyle sınıflandırılarak kategorilere ayrılmıştır. Bulgular: Sosyal hizmet uzmanlarında travma ve empatinin etkenleriyle merhamet yorgunluğuna riskine karşı açık olduğu, herhangi bir önleme çalışmalarının bulunmadığı ve sosyal hizmet uzmanlarının merhamet yorgunluğuna karşı farkındalıklarının olmadığına dair bulgularına erişim sağlanmıştır. Sosyal hizmet uzmanlarının müracaatçılarıyla etikileşimlerde sürekli empati kurduğu ve meslek hayatları boyunca sıklıkla travmatik anılara maruz kadıkları görülmüştür. Bu durumların neticesinde sosyal hizmet uzmanlarının merhamet yorgunluğu yaşayabileceği bulgularına erişim sağlanmıştır. Sonuç: Sosyal hizmet uzmanlarının merhamet yorgunluğuna neden olabilecek ana faktörlerden empatiyi kullandıkları, travmatik anılara sıklıkla maruz kaldıkları ve bunların sonucunda merhamet yorgunluğu yaşayabileceği sonuçlarına erişilmiştir. Sosyal hizmet uzmanlarında merhamet yorgunluğunun çoğu belirtileri görülmüş olup mesleki hayatlarına yansımıştır. Merhamet yorgunluğuyla ilgili sosyal hizmet uzmanlarını daha fazla korunması, önleyici ve bilinçlendirme çalışmalarının gerekliliği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this thesis is to focus on the compassion fatigue experiences of social workers working in various social service institutions. It is seen that the studies in the literature often focus on some professions. However, the social work profession is a profession that has the potential to cause compassion fatigue. Therefore, it aims to show that compassion fatigue can be a risky situation for social workers, to carry out preventive studies and to increase awareness of compassion fatigue in social workers. Materials and Methods: In this thesis study, qualitative research method was used. Semi-structured interviews were conducted with a total of 20 social workers, 12 women and 8 men, who had one-on-one interviews with clients working in any social service institution. In the study, a semi-structured interview form prepared in line with the purpose of the research was used as a data collection tool. A total of 1074 minutes obtained from semi-structured interviews. The audio recordings were deciphered by the researcher. These data were then classified by descriptive analysis method and divided into categories. Results: Access was provided to the findings that social workers are open to the risk of compassion fatigue due to the factors of trauma and empathy, that there is no prevention work, and that social workers are not aware of compassion fatigue. It has been observed that social workers constantly empathize with their clients and are frequently exposed to traumatic memories throughout their professional lives. As a result of these situations, access was provided to the findings that social workers may experience compassion fatigue. Conclusion: It has been concluded that social workers use empathy, which is one of the main factors that can cause compassion fatigue, they are frequently exposed to traumatic memories, and as a result, they may experience compassion fatigue. Most of the symptoms of compassion fatigue were seen in social workers and it was reflected in their professional life. It has been concluded that more protection, preventive and awarenessraising studies are necessary for social workers about compassion fatigue.