İgE aracılı inek sütü alerjisi olan çocuklardaklinik prezantasyonlar ve tolerans gelişimineetki eden faktörlerin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 816565
  2. Yazar: UGHUR ZEYNALLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ÖZÇEKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnek sütü alerjisi, tolerans, çocuk, erken reaksiyon, Cow's milk allergy, tolerance, early reactions, child
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada, erken tip inek sütü alerjisi tanısı almış hastaların klinik presentasyonlarının belirlenmesi ve tolerans gelişimine etki eden faktörlerin araştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 1 Ocak 2017 – 1 Haziran 2022 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu şehir hastanesi çocuk alerji ve immünoloji polikliniğine inek sütü proteini ile temas sonrasında erken tip semptomlarla başvuran hastalardan, tanısal testler ile (deri delme testi endurasyon çapı >3mm ve/veya süt sp IgE >0,35 ku/l) tanısı doğrulanmış olan, besin yükleme testi ile tolerans geliştiği gösterilmiş olan ve bilgileri panates sistemi üzerinde kayıtlı olan hastalar dahil edildi. Etik kurul onayı alındıktan sonra retrospektif olarak 5.5 yıl içerisindeki hasta kayıtları hastane bilgi sistemi (Panates) verilerinden incelendi. Bu hastaların poliklinik dosyalarından cinsiyeti, ilk semptom yaşı, başvuru semptomu, başvuru sırasındaki deri delme testi ve/veya süt sp Ig E değeri, varsa kazein sp Ig E değeri, serum total İgE değeri, anne sütü alma süresi, ek gıdalara başlama yaşı, ailede atopi öyküsü, eşlik eden ek besin alerjileri, ek alerjik hastalık varlığı, inhalen alerjen duyarlılığı ve tolerans gelişme yaşı kayıt edildi. Bu bilgiler değerlendirilerek istatistiksel yöntemlerle tolerans gelişimine etkisi açısından analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan çocukların yaş ortalamaları 14,4 ±11,7 (min: 3- maks:72) aydı ve hastaların 49 (%65,3)'u erkekti. Hastaların ilk reaksiyon yaşı ortalaması 5,8 ±4,1 (min:1- maks:24) aydı. Başvuru semptomları içerisinde en sık görülen kızarıklık (%58,7) ve ikinci sıklıkla ürtiker (%38,7) olduğu belirlendi. Hastaların 34' ünde (%45) eşlik eden ek bir alerjik hastalık saptandı ve eşlik eden bu hastalıklardan 15' inin (%20) astım olduğu belirlendi. Hastaların 46' sında (%61,3) eşlik eden ek besin alerjisi mevcuttu. Hastaların 24' ünde (%32) ailede atopi hikayesi mevcut olduğu ix saptandı. Hastaların 40' ında (%53,3) besin yükleme tetsi pozitif olarak sonuçlandı. Sonuç: Çalışmamızda ailesinde atopi öyküsü olan, eşlik eden ek alerjik hastalığı olan, tanı anındaki deri delme testi endurasyon çapı büyük olan, süt spesifik ve kazein spesifik İgE değerleri yüksek saptanan ve anafilaksi tablosunda başvuran çocuklarda inek sütü proteinine tolerans gelişiminin daha geç oluştuğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to determine the clinical presentations of patients diagnosed with early type cow's milk allergy and to investigate the factors affecting the development of tolerance. Materials and Methods: Patients who presented to the pediatric allergy and immunology outpatient clinic of Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital between January 1, 2017 and June 1, 2022 with early symptoms after contact with cow's milk protein, whose diagnosis was confirmed by diagnostic tests (skin prick test induration diameter >3mm and/or milk sp IgE >0.35 ku/l), who were shown to develop tolerance by food challenge test and whose information was registered on the panates system were included in the study. After obtaining ethics committee approval, patient records within 5.5 years were retrospectively analyzed from the hospital information system(Panates) data. From the outpatient clinic files of these patients, gender, age at first symptom, presenting symptom, skin prick test and/or milk sp Ig E value at presentation, casein sp Ig E value if available, duration of breastfeeding, age at initiation of additional foods, family history of atopy, concomitant food allergies, presence of additional allergic diseases, inhalant allergen sensitization and age at development of tolerance were recorded. This information was evaluated and analyzed by statistical methods in terms of its effect on tolerance development. Results: The mean age of the children included in the study was 14.4 ± 11.7 (min: 3- max: 72) months and 49 (65.3%) of the patients were male. The mean age of first reaction of the patients was 5.8 ± 4.1 (min: 1- max: 24) months. The most common presenting symptom was rash (58.7%) and the second most common was urticaria (38.7%). A concomitant allergic disease was found in 34 (45%) of the patients and 15 (20%) of these concomitant diseases were asthma. Concomitant food allergy was present in 46 (61.3%) patients. It was found that 24 patients (32%) had a family history of atopy. The nutrient loading test was ix positive in 40 (53.3%) of the patients. Conclusion: In our study, it was concluded that the development of tolerance to cow's milk protein was delayed in children with a family history of atopy, concomitant allergic diseases, large skin puncture test induration diameter at the time of diagnosis, high milk-specific and casein-specific IgE levels and anaphylaxis.