Hipotiroidisi olan gebelerde obstrüktif uyku apne riskinin değerlendirilmesi
Evaluation of obstructive sleep apnea risk in pregnant women with hypothyroidism
- Tez No: 816578
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebe, hipotiroidi, obstrüktif uyku apne, STOP-BANG, Pregnant, hypothyroidism, obstructive sleep apnea, STOP-BANG
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu çalışmada gebelerde hipotroidi ve obstrüktif uyku apne (OUA) prevalansını belirlemeyi ve hipotiroidili gebelerde OUA sıklığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Araştırma 01.06.2021-31.05.2022 tarihleri arasında Bağlaraltı Eğitim Aile Sağlığı Merkezi ve Kazım Karabekir Eğitim Aile Sağlığı Merkezine başvuran 405 gönüllü gebe ile gerçekleştirilmiştir. Gebelerin sosyodemografik özelliklerini, kronik hastalık durumlarını, kullandığı ilaçları ve tiroid fonksiyon test sonuçlarını sorgulayan anket yapılmıştır. Sonrasında obstrüktif uyku apne risk skorunu belirlemek için STOP-BANG ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Gebelerde hipotiroidi ve OUA sıklığı arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. OUA riski ile gebelerde canlı doğum ve yaşayan çocuk arasında anlamlı bir ilişki bulamadık. Gebelerde STOP-BANG ölçeğinin güvenilirliğini düşük saptadık. Gebelerin %25,6'sında (104 gebe) subklinik hipotiroidi, %0.5'inde (2 gebe) aşikar hipotiroidi saptadık. OUA skoruna göre gebelerin %5'inde (19 gebe) orta-yüksek risk, diğer gebelerde düşük risk saptadık. Subklinik hipotiroidi saptadığımız gebelerin %7,4'ünün (30 gebe) tiroid ilacı kullanmasına rağmen TSH sonucu eşik değerin üzerindedir. Hastaların %52,4'üne tiroid ilacını dahiliye hekimlerinin başladığını tespit ettik. Sonrasında sırasıyla kadın doğum, endokrin, aile hekimliği branşları gelmektedir. Sonuç: Gebelikte OUA taraması için gebeliğin dinamik sürecine uygun yeni tarama araçları ve stratejileri geliştirilmelidir. Hipotiroidi tanı ve tedavisi klavuzlara uygun şekilde yapılmamıştır. Hekimlerin bilgi ve tutumlarını arttırmak amacıyla eğitim programları düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to determine the prevalence of hypothyroidism and obstructive sleep apnea (OSA) in pregnant women and to evaluate the frequency of OSA in pregnant women with hypothyroidism. Materials and Methods: The study was conducted with 405 volunteer pregnant women who applied to Bağlaraltı Education Family Health Center and Kazım Karabekir Education Family Health Center between 01.06.2021-31.05.2022. A survey was conducted that questioned the sociodemographic characteristics of the pregnant women, their chronic disease status, the drugs they used, and the thyroid function test results. Afterwards, the STOP-BANG scale was applied to determine the obstructive sleep apnea risk score. Results: There was no significant relationship between hypothyroidism and OSA frequency in pregnant women. We could not find a significant relationship between the risk of OSA and live birth and living child in pregnant women. We found the reliability of the STOP-BANG scale to be low in pregnant women. We found subclinical hypothyroidism in 25.6% (104 pregnant women) and overt hypothyroidism in 0.5% (2 pregnant women). According to the OSA score, we found medium-high risk in 5% (19 pregnant) of the pregnant women and low risk in other pregnant women. Although 7.4% (30 pregnant women) of the pregnant women in whom we found subclinical hypothyroidism used thyroid medication, the TSH result was above the threshold value. We found that 52.4% of the patients started thyroid medication by internists. Then, obstetrics, endocrine and family medicine branches follow respectively. Conclusion: New screening tools and strategies those are suitable for the dynamic process of pregnancy should be developed for OSA screening during pregnancy. The diagnosis and treatment of hypothyroidism have not been made in accordance with the guidelines. Training programs should be organized in order to increase the knowledge and attitudes of doctors.