Azerbaycan'da kemança eğitiminde kullanılan iki metodun kemane çalgısı için incelenmesi
Analysis of two most utilized methods in Azerbaijani kemança education for kemane performance
- Tez No: 816939
- Danışmanlar: DOÇ. ASLIHAN ERUZUN ÖZEL, DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR VERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Kemança Eğitimi, Kemane Eğitimi, Metot, Çalgı Eğitimi, Kamancha education, kemane education, method, instrumental education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, Azerbaycan konservatuvarlarında kemança eğitiminde en çok kullanılan Ramiz Mirişli & Nazım Mirişli ve Ofelia İmanova & Rena Recebova metotlarının kemane çalgısı için analizleri yapılmıştır. Çalışmanın araştırma metodu olarak betimsel yöntem ve tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada öncelikle öğretim ilkelerine değinilmiştir. Daha sonra kemança çalgısının tarihçesi, eğitimi ve metot çalışmaları hakkında temel bilgilere yer verilmiş, öğretim ilkelerine dayandırılarak metotlar disiplinler arası bir analiz çerçevesinde incelenmiştir. İncelenen metotlarda yer alan tüm konular; açık tel çalışmaları, sağ el tekniği, sol el tekniği ve beşinci pozisyon çalışmaları şeklinde bölümlere ayrılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler, iki metot arasındaki farklılıkların neler olduğunu, bu farklılıkların nedenlerinin tespitinde izlenilen öğretim yöntem ve tekniklerinin büyük rol oynadığını göstermiştir. Metotların birbirleriyle karşılaştırılmalarından en son yazılan metodun öncekine oranla izlenen yöntem açısından daha tercih edilebilir olduğu gözlemlenmiştir. İlk örnek olarak incelenen Ramiz Mirişli & Nazım Mirişli metodunda temel bilgilerin öğretim ilke yöntem ve tekniklerine göre yordanabilir bir sıra izlenerek ilerlemediği, ikinci örnek olarak incelenen Ofelia İmanova & Rena Recebova metodunda ise yordanabilir bir sıra ile basitten karmaşığa ve kolaydan zora ilke ve yöntemlerinin dikkate alındığı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda ise, her bölümü kendi içerisinde detaylı olarak incelenen metotların kemane çalgısı için uygunluğu tartışılmıştır. Sonuç olarak, kemança eğitimi için yazılan bu metotlar ışığında yapılan analizlerle, kemane eğitimi için metot yazmak isteyen akademisyenlere ve müzik araştırmacılarına katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the analyses of the most commonly used methods for kamancheh (a traditional Azerbaijani instrument) education in Azerbaijan conservatories, namely the Ramiz Mirishli & Nazim Mirishli method and the Ofelia Imanova & Rena Recebova method, have been conducted. The research methodology employed in the study is descriptive and scanning method.The study begins by discussing the principles of instruction, followed by providing essential information about the history, education, and method studies of the kamancheh instrument. The methods are then analyzed from an interdisciplinary perspective, with all the topics covered in the examined methods, such as open string exercises, right-hand technique, left-hand technique, and fifth position exercises, being analyzed separately.The analyses reveal the differences between the two methods and emphasize that the instructional methods and techniques adopted play a significant role in determining these differences. Through the comparison of the methods, it is observed that the more recent method appears to be more preferable in terms of the instructional approach compared to the earlier one. For instance, it is noted that the Ramiz Mirishli & Nazim Mirishli method does not follow a predictable sequence based on instructional principles, whereas the Ofelia Imanova & Rena Recebova method considers a predictable sequence from simple to complex and from easy to challenging, based on instructional principles and methods.The study concludes with a detailed discussion about the suitability of the analyzed methods for the kamancheh instrument. Overall, the aim of the analysis conducted based on these kamancheh education methods is to provide valuable contributions to academics and music researchers who intend to develop instructional methods for kamancheh education.