Pozitif psikolojik sermayenin işe adanmışlık üzerindeki etkisi: Hemşireler üstünde bir araştırma
The effect of positive psychological capital on commintment: A research on nurses
- Tez No: 817031
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜNSEL, YRD. DOÇ. DR. MERVE GERÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikolojik Sermaye, İşe Adanmışlık, Sağlık Sektörü, Positive Psychological Capital, Work Engagement, Healthcare Industry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimi ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma, pozitif psikolojik sermayenin hemşirelerin işe adanmışlık düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektedir. Pozitif psikolojik sermaye, çalışanların psikolojik kapasitelerinin ve güçlü taraflarının örgüte değerli, üretken ve sürdürülebilir sonuçlar sağlamada önemli bir rol oynadığını ifade etmektedir. Bu araştırmada, Pozitif psikolojik sermaye bileşenleri olan öz yeterlilik, umut, iyimserlik ve dayanıklılık, işe adanmışlık düzeylerini arttırmak için kullanılmıştır.İşe adanmışlık, işletmelerin insan kaynaklarının yetenek, bilgi, beceri ve yaratıcılık potansiyelinden tam olarak faydalanmasına olanak tanır. Kahn'ın (1990) orijinal boyutları kullanılarak, bu araştırma hemşirelerin işe adanmışlığını fiziksel, duygusal ve bilişsel düzeylerinde incelemektedir. Kocaeli Üniversitesi Hastanesinde görev yapan 310 hemşire üzerinden toplanan verinin IBM SPSS programı analizi sonucu veriler: (i)pozitif psikolojik sermaye bileşenlerinden iyimserlik , umudun duygusal adanmışlık üzerinde direk ve pozitif bir etkisi olduğunu göstermekte,ve ii) yine umudun bilişsel adanmışlık üzerindeki direk ve pozitif rolüne dair kanıt sağlamaktadır. Bu açıdan bakıldığında umut, işe adanmışlık noktasında en önemli pozitif psikolojik sermaye bileşeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırmanın sonuçları, hemşirelerin işe adanmışlık düzeylerini arttırmak için pozitif psikolojik sermaye bileşenlerinin etkili bir şekilde kullanılabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, sağlık hizmetleri yöneticilerinin, hemşirelerin işe adanmışlık düzeylerini arttırmak için pozitif psikolojik sermaye bileşenlerine yatırım yapmaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research examines the effect of positive psychological capital on nurses' work engagement levels. Positive psychological capital states that employees' psychological capacities and strengths play an important role in providing valuable, productive and sustainable results to the organization. In this research, self-efficacy, hope, optimism and resilience, which are the positive psychological capital components, were used to increase the levels of work engagement. Work Engagement allows businesses to take full advantage of the talent, knowledge, skills and creativity potential of their human resources. Using Kahn's (1990) original dimensions, this research examines nurses' work engagement at physical, emotional and cognitive levels. The findings obtained as a result of the IBM SPSSprogram analysis of the data collected from 310 nurses working at Kocaeli University Hospital: (i) it shows that optimism and hope, which are positive psychological capital components, have a direct and positive effect on emotional commitment, (ii) hope has a direct and positive effect on cognitive commitment and provides evidence of its positive role. From this point of view, hope emerges as the most important positive psychological capital component in terms of work dedication.The results of this research show that positive psychological capital components can be used effectively to increase nurses' work engagement levels. For this reason, it is recommended that health care managers invest in positive psychological capital components to increase the level of nurses' work engagement.