Antenatal steroid uygulanmış ve uygulanmamış geç pretermlerin oyun çocukluğu döneminde (2-5 yaş) nörogelişimsel açıdan değerlendirilmesi
Evaluation of neurodevelopmental outcomes in late preterm children (2-5 years old) with and without antenatal steroid administration during the play childhood period
  1. Tez No: 833349
  2. Yazar: ÖYKÜ KORUBEYİ BEZCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM KIRAY BAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Geç preterm, antenatal steroid, nörogelişim, Late preterm, antenatal steroid, neurodevelopment
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Giriş ve Amaç: Geç preterm doğum 34+0/7 ile 36+6/7 gestasyonel haftalar arasında olan doğumlar olarak tanımlanır ve tüm preterm doğumların %70'inden fazlasını oluşturur. Geç preterm doğumlarda, term doğumlara oranla yenidoğan döneminde solunumsal sorunlar, hipotermi, hipoglisemi, beslenme problemleri benzeri morbiditeler daha sık görülür. Antenatal kortikosteroidlerin ön planda solunumsal morbiditeleri ve intraventriküler kanama (İVK) riskini azalttığı ve mortalitede anlamlı düşüşe sebep olduğu gösterildiğinden 24+0/7 ile 33+6/7 gestasyonel hafta arasında gerçekleşmesi öngörülen tüm doğumlardan önce uygulanması önerilmektedir. Bunun yanında geç preterm doğumlarda uzun dönem nörogelişimsel sonuçları izlenmesi gerektiğinden rutin olarak kullanımı önerilmemektedir. Çalışmamızda; ANS uygulanmış olan geç preterm olarak doğan bebekleri 24-42. ayları arasında Bayley III gelişimsel değerlendirme ölçeği ile değerlendirmeyi ve aynı özelliklere sahip ANS uygulanmamış kontrol grubu ile karşılaştırarak gelişimsel farklarını ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniğinde Ocak 2019-Aralık 2020 arasında 34+0/7 ile 36+6/7 haftaları arasında doğan bebekler ile yapıldı. Olgular antenatal steroid uygulanmış (n=40) ve uygulanmamış (n=40) hastalar olarak iki gruba ayrıldı ve 24-42 ayları arasında deneyimli tek bir çocuk gelişimi uzmanı tarafından Bayley III gelişimsel değerlendirme ölçeği ile olarak değerlendirildi. Bulgular: Antenatal steroid uygulanan ve uygulanmayan gruplar karşılaştırıldığında doğum ağırlıkları ortalaması, doğum boyu ve baş çevresi ANS uygulanan grupta daha düşük bulundu. ANS uygulanmayan grubun ise daha çok YDYBÜ yatışı ihtiyacı olduğu saptandı. Her iki grup arasında Bayley III test sonuçlarında farklılık saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda ANS uygulaması ile erken çocukluk döneminde nörogelişimsel sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadığından geç preterm doğumlarda antenatal steroid kullanımı önerilmek ile birlikte ileri çalışmalara gereksinim mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Late preterm birth is defined as births occurring between 34+0/7 and 36+6/7 gestational weeks, constituting more than 70% of all preterm births. Respiratory problems, hypothermia, hypoglycemia, and feeding problems are more common in late preterm infants during the neonatal period compared to term infants. Antenatal corticosteroids have been shown to reduce respiratory morbidity and the risk of intraventricular hemorrhage and significantly decrease mortality, so it's recommended to administer before all births anticipated between 24+0/7 and 33+6/7 gestational weeks. However, routine use is not recommended in late preterm births due to the necessity of monitoring long-term neurodevelopmental outcomes. In our study, we aimed to evaluate infants born late preterm who received antenatal steroids, using the Bayley III developmental assessment scale between 24 and 42 months and compare their developmental differences with a control group of infants with similar characteristics but who did not receive antenatal steroids. Materials and Methods: The study was conducted with infants born between 34+0/7 and 36+6/7 gestational weeks at Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, between January 2019 and December 2020. The cases were divided into two groups: those who received antenatal steroids (n=40) and those who did not (n=40). Neurodevelopmental assessments were conducted using the Bayley III developmental assessment scale by a single experienced child development specialist between 24 and 42 months. Results: When comparing the groups with and without antenatal steroid administration, the average birth weight, length, and head circumference were lower in the antenatal steroid group. The group without antenatal steroid administration required more NICU admissions. There were no significant differences in Bayley III test results between the two groups. Conclusion: Our study found no statistically significant relationship between antenatal steroid administration and neurodevelopmental outcomes in early childhood. Although antenatal steroid use is recommended in late preterm births, further studies are needed to validate our findings.