Profesyonel futbolcularda farklı yoğunluklardaki foam roller modelleri kullanımının hamstring kas sertliği ve esnekliği üzerine akut etkilerinin incelenmesi
Investigation of acute effects of hamstring muscle stiffness and flexibility on foam roller models of different densities in professional soccer players
  1. Tez No: 817178
  2. Yazar: MUHAMMET MAKSUT AĞAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN SEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: esneklik, kas sertliği, köpük yuvarlama, myoton pro, spor, flexibility, foam rolling, hamstring muscle stiffness, myoton, sports
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Profesyonel futbolcularda farklı yoğunluklardaki Foam Roller modelleri kullanımının hamstring kas sertliği ve esnekliği üzerine akut etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Gaziantep Futbol Kulübünde oynayan 18-40 yaş aralığında ki 21 erkek profesyonel futbolcuya, Myoton Pro cihazı kullanılarak hamstring kas sertliği ve unilateral otur- uzan testi ile hamstring kasının esnekliği değerlendirildi. Sporcular randomize olarak yedişer kişiden oluşan yumuşak, orta ve sert yoğunluklu Foam Roller kullanılmak üzere gruplara ayrılmıştır. Sporcular dominant taraf hamstring kasında birer dakikalık iki setten oluşan yöntemi uygulamıştır. Ölçümler uygulama öncesi [UÖ] ve uygulama sonrası [US] olmak üzere iki kez yapılmıştır. Bulgular: Futbolcuların kas sertliği ölçümü UÖ ortalaması 16,26 N/m ve US ort.'sı 16,17 N/m olarak belirlendi. Esneklik ölçümü UÖ ort.'sı 28,36 cm ve US ort.'sı 31,05 cm bulundu. Ön test ve son test ortalama ölçüm zamanlarına göre kas sertliği için istatistiksel farklılık göstermediği (p>0,05) fakat esneklik için istatistiksel açıdan farklılık gösterdiği (p 0,05). Sonuçlar: Kas esnekliğinin artırılması için foam roller uygulamasının önemli olduğunu ancak farklı yoğunluklarda uygulanan foam roller modelleri arasında kas sertliğinin giderilmesi ve esnekliğin artırılması açısından fark olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to examine the acute effects of the use of Foam Roller models of different densities on hamstring muscle stiffness and flexibility in professional football players. Material and Methods: Hamstring muscle's stiffness were evaluated using the Myoton Pro device, the flexybility of the hamstring muscle were evaluated using with the unilateral sit-reach test on 21 male professional football players who played in Gaziantep Football Club at aged 18-40. Athletes were randomly divided into groups of seven to use soft, medium and hard foam rollers. The athletes applied the method consisting of two sets of one minute on the dominant hamstring muscle. Measurements were made twice, before the application [BA] and after the application [AA]. Results: The muscle stiffness measurement of the football players was determined BA mean of 16.26 N/m and AA mean of 16.17 N/m. Flexibility measurement was determined BA mean of 28.36 cm and AA mean of 31.05 cm. It was found that the mean of pre-test and post-test did not differ statistically for muscle stiffness (p>0.05) according to measurement times, but statistically differed for flexibility (p0.05). Conclusion:It shows that foam roller application is important for increasing muscle flexibility, but there is no difference between foam roller models applied at different intensities in terms of removing muscle stiffness and increasing flexibility.