Üniversite öğrencilerinde yeme arzusu, beden imgesi ve romantik ilişki şiddeti ile internet bağımlılığı arasındaki ilişkinin karma yöntemle incelenmesi
Mixed method examination of the investigation of food craving, body image and romantic relationship violence with internet addiction
- Tez No: 991260
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA TRAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aşırı yeme bozukluğu, Beden imgesi, Beden memnuniyeti, Beden memnuniyetsizliği, Davranışsal bağımlılık, Duygusal yeme, Kontrolsüz yeme, Yakın partner şiddeti, İnternet, İnternet kullanımı, Binge-eating disorder, Body satisfaction, Body dissatisfaction, Behavioral addiction, Emotional eating, Uncontrolling eating, Intimate Partner violenc, Internet, Internet use
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinde yeme arzusu, beden imgesi, romantik ilişki şiddeti ile internet bağımlılığı arasındaki ilişkinin karma yöntemle incelenmesidir. Araştırmada karma yöntem araştırma desenlerinden açıklayıcı sıralayıcı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel aşaması, ilişkisel tarama modeline göre yapılandırılmıştır. Nicel aşamanın çalışma grubunu, 518 (%77) kadın ve 155 (%23) erkek olmak üzere toplam 673 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcılar, 18-25 yaş aralığında ve yaş ortalamaları 20.69'dur. Nicel aşamada verilerin toplanmasında Yeme Arzusu Ölçeği Kısa Formu, Beden İmgesi Baş Etme Stratejileri Ölçeği, Romantik İlişkiyi Değerlendirme Ölçeği Revize Formu, Young İnternet Bağımlılığı Testi ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde; SPSS 26 paket programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, normallik analizi ve Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Sonrasında ise veriler, AMOS 22 paket programı ile yapısal eşitlik modeli temelinde test edilmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonuçlarında; yeme arzusu, beden imgesi, romantik ilişki şiddeti ile internet bağımlılığının ilişkili olduğu görülmüştür. Yapısal eşitlik modeli analizinden elde edilen sonuçlar; internet bağımlılığı ile yeme arzusu, beden imgesi ve romantik ilişki şiddeti arasında doğrudan etki olduğunu göstermiştir. Ayrıca beden imgesi ile yeme arzusu ve romantik ilişki şiddeti ile yeme arzusu arasında da doğrudan etki bulunmuştur. Modelin test edilmesi sonucu; internet bağımlılığı ile yeme arzusu arasındaki ilişkiye beden imgesi ve romantik ilişki şiddetinin aracılık ettiği görülmüştür. Araştırmanın nitel aşamasında olgubilim araştırması ve amaçsal örnekleme yönteminin ölçüt örnekleme türü kullanılmıştır. Nitel bölümün çalışma grubunu, nicel bölümde kullanılan ölçeklerden yüksek puan alan 13 kadın ve 2 erkek olmak üzere 15 öğrenci oluşturmuştur. Katılımcıların yaş aralığı 18-25 olarak tespit edilmiştir. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. İçerik analizi sonucunda; internet bağımlılığının etkileri hakkında“Sağlık ve Fiziksel Etki”,“Sosyal ve Ailevi Etki”,“Psikolojik ve Duygusal Etki”ile“Davranışsal ve Bağımlılık Etkileri”olmak üzere dört tema belirlenmiştir. İnternet bağımlılığının yeme arzusu üzerindeki etkisi hakkında“Psikolojik ve Duygusal Etki”,“Dijital İçerik”,“Davranışsal Etki”ile“Fiziksel Etki”olmak üzere dört tema oluşturulmuştur. İnternet bağımlılığının beden imgesi üzerindeki etkisi hakkında“Sosyal Medya Etkisi”,“Psikolojik Etkiler”,“Yaşam Tarzı Değişimleri ve Fiziksel Sağlık”ile“Başa Çıkma Stratejileri”olmak üzere dört tema belirlenmiştir. İnternet bağımlılığının romantik ilişki şiddeti üzerindeki etkisi hakkında“Psikolojik ve Duygusal Etki”ile“Dijital Etki”olmak üzere iki tema oluşturulmuştur. Araştırmanın nicel ve nitel bulgularına göre; internet bağımlılığının yeme arzusu, beden imgesi ve romantik ilişki şiddeti üzerinde etkisinin olduğu görülmüştür. Araştırmanın bulguları alan yazına dayalı olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between food cravings, body image, romantic relationship violence and internet addiction among university students using a mixed method. The study used an explanatory sequential design, which is one of the mixed method research designs. The quantitative phase of the study was structured according to the relational screening model. The study group of the quantitative phase of the study consists of a total of 673 university students, 518 (77%) female and 155 (23%) male. The participants were between the ages of 18-25 and the mean age was 20.69. In the quantitative phase, the Short Form of the Food Cravings Scale, the Body Image Coping Strategies Scale, the Romantic Relationship Assessment Scale-Revised Form, the Young Internet Addiction Test and the Personal Information Form were used to collect data. In the analysis of quantitative data, descriptive statistics, normality analysis and Pearson correlation analysis were conducted using the SPSS 26 package program. Afterwards, the data were tested on the basis of structural equation modeling using the AMOS 22 package program. The results of the correlation analysis revealed that; It was found that food craving, body image, romantic relationship violence, and internet addiction were related. The results obtained from the structural equation model analysis showed that there was a direct effect between internet addiction and food cravings, body image, and romantic relationship violence. Additionally, a direct effect was found between body image and food craving, and romantic relationship violence and cravings. Testing the model revealed that body image and romantic relationship violence mediated the relationship between internet addiction and food craving. In the qualitative phase of the research, phenomenological research and the criterion sampling type of the purposive sampling method were used. The study group for the qualitative part consisted of 15 students, 13 female and 2 male, who received high scores on the scales used in the quantitative part. The age range of the participants was determined to be 18-25. Data were collected using a semi-structured interview form. Content analysis technique was used in the analysis of the data. As a result of the content analysis, four themes were identified about the effects of internet addiction:“Health and Physical Impact,”“Social and Familial Impact,”“Psychological and Emotional Impact,”and“Behavioral and Addictive Effects.”Four themes were created regarding the impact of internet addiction on food cravings:“Psychological and Emotional Impact,”“Digital Content,”“Behavioral Impact,”and“Physical Impact.”Four themes were created regarding the impact of internet addiction on body image:“Social Media Impact,”“Psychological Effects,”“Lifestyle Changes and Physical Health,”and“Coping Strategies.”Two themes were created regarding the impact of internet addiction on romantic relationship violence:“Psychological and Emotional Impact”and“Digital Impact.”According to the quantitative and qualitative findings of the study, internet addiction was found to have an impact on food craving, body image, and romantic relationship violence. The findings of the study were discussed based on the literature.