Türk ve Filistin hukuklarında banka yatırımcısının korunması
Protection of bank investors in Turkish and Palestinian laws
- Tez No: 817288
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET ÇATAKOĞLU AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Türk ve Filistin Hukuklarında banka yatırımcısı, banka menkul kıymet yatırımcısı, banka yatırımcısının korunması, Bank investor in Turkish and Palestinian Laws, bank securities investor, protection of bank investor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bankalar, çalışmaları sırasında birçok zorlukla karşı karşıya kalırlar. Bunların en önemlisi, ekonomik ve kalkınma hedeflerine yön veren bankacılık istikrarını bozacak faktörlerdir. Çünkü bankacılık istikrarı ekonomik büyüme, rekabet ve artan bankacılık verimliliği ve etkinliği ile sonuçlanır. Banka mevduatlarının bunları yatıran tasarruf sahiplerine (mudilere) geri ödenmesi gerektiği bilinmektedir. Genel olarak para sisteminin bütünlüğü, para ve mevduatın temsil ettiği araçların güvenliğine dayandığından; mevduatı tehdit eden bir tehlikenin ortaya çıkması, bankacılık sistemi için de doğrudan bir tehdit oluşturmaktadır. Bu nedenle, mevduat sahiplerinin mevduatlarını güvence altına almak için çalışan ve bankacılık sisteminin bütünlüğünü ve istikrarını sağlayan bir kurum veya kuruluşun varlığına ihtiyaç duyulmuştur. Türk ve Filistin hukuklarında banka yatırımcılarının korunması ve kamuyu aydınlatma düzenlemeleri her iki ülkenin yasalarına ve düzenlemelerine göre farklılık gösterebilir. Bu bağlamda çalışmamızın konusu, mudilerin parasını ve haklarını koruyan ve sadece mevduat sahiplerinin değil, her türlü banka yatırımcısının bankaların iflas ve buna benzer mali durumlarını bozan süreçler karşısındaki haklarını koruyan sistemleri ele almaktır. Bu tezde Türkiye ve Filistin Hukuklarındaki yasal düzenlemeler ve kanunların eşliğinde yatırımcıları korumakla yükümlü olan kurum ve kuruluşların etkinlikleri karşılaştırmalı şekilde incelenecek olup bu ülkelerin yatımcı bağlamında eksik yönlerinin tespitinin sağlanması ile bu konudaki öneriler sunulacaktır. Ayrıca konuya ilişkin her türlü sistematik eser, monografi, rapor, dergi, gazete, röportaj, makale, tez vb. birinci el kaynakların taranması sağlanıp bunun vesilesi ile literatüre kazandırılması hedeflenmektedir. Araştırmada toplanan tüm bilgiler zihinsel bir süzgeçten geçirilerek sınıflandırılacak, teorik çerçeveye göre yorumlanacak ve değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Banks face various challenges during their operations. The most significant among these are the factors that could disrupt banking stability, which guides economic and development goals. This is because banking stability leads to economic growth, competition, and increased banking efficiency and effectiveness. It is widely known that bank deposits must be repaid to the depositors, who are the savers. Generally, the integrity of the monetary system relies on the security of the instruments represented by money and deposits. Therefore, the emergence of a threat to deposits poses a direct threat to the banking system. Consequently, the existence of an institution or organization that works to secure depositors' funds and ensures the integrity and stability of the banking system has been deemed necessary. The protection of bank investors and regulations regarding public disclosure may differ according to the laws and regulations of Turkey and Palestine. In this context, the subject of our study is to examine the systems that protect depositors' funds and rights, as well as the rights of all types of bank investors, against processes that disrupt banks' financial conditions. This thesis will comparatively analyze the legal regulations and laws in Turkish and Palestinian jurisdictions that are responsible for protecting investors, and will assess the effectiveness of the institutions and organizations entrusted with this duty. Additionally, the study aims to identify the shortcomings in these countries' investor-related contexts and provide recommendations. Furthermore, all types of primary sources such as systematic works, monographs, reports, journals, newspapers, interviews, articles, theses, etc., will be reviewed and added to the literature through this research. All gathered information in the research will be filtered through a mental process, classified, interpreted according to the theoretical framework, and evaluated.