60-72 ay çocukların prososyal davranışları ile duygusal zeka ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the prosocial behaviors of 60-72 months-old children and their emotional intelligence and anxiety levels
  1. Tez No: 817302
  2. Yazar: HATİCE ZELAL BİNGÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklarda Prososyal Davranış, Duygusal Zeka, Kaygı Düzeyi, Anxiety Level in Children, Emotional Intelligence, Prosocial Behavior
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
60-72 AY ÇOCUKLARIN PROSOSYAL DAVRANIŞLARI İLE DUYGUSAL ZEKA VE KAYGI DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ ÖZET Amaç: Bu çalışmada 60-72 ay çocukların prososyal davranışları ile duygusal zeka ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden korelasyonel araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini İstanbul ilinde yaşayan 443 çocuk oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri;“Demografik Bilgi Formu”,“Çocuk Prososyallik Ölçeği (Anne Formu)”,“Sullivan Öğretmenler için Çocukların Duygusal Zekasını Değerlendirme Ölçeği”,“Okul Öncesi Çocuklarda Kaygı Ölçeği (Ebeveyn Formu)”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde yapılan normallik testleri sonucunda parametrik testler olan Bağımsız Gruplar T Testi, Tek Yönlü Anova Testi, Pearson Korelasyon, Çoklu Regresyon analizinden faydalanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre çocukların prososyal davranışları ve duygusal zeka düzeyleri ile cinsiyet; kaygı düzeyleri ile çocuğun doğum sırası, anne-baba yaşı, annenin öğrenim düzeyi, annenin çalışma durumu, birliktelik durumu arasında anlamlı farklılaşma saptanmıştır. Prososyal davranışlar ile duygusal zeka arasında pozitif yönlü düşük düzeyde; kaygı arasında ise negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca duygusal zeka ve kaygının prososyal davranışları yordadığı saptanmıştır. Sonuç: Araştırma sonucunda prososyal davranış ve duygusal zeka düzeyinde kızların fark yarattığı bulunmuştur. Ayrıca ilk çocuk olma, ebeveynlerinin genç olması, annenin düşük öğrenim düzeyi, annenin çalışmaması, ebeveynlerin ayrı olması durumunun kaygıyı arttırdığı saptanmıştır. Çocukların prososyal davranış düzeyi arttıkça, duygusal zeka düzeyinin de arttığı, kaygı düzeyinin ise düştüğü söylenebilir. Ek olarak duygusal zekanın prososyal davranış sergilemede etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN THE PROSOCIAL BEHAVIORS OF 60-72 MONTHS-OLD CHILDREN AND THEIR EMOTIONAL INTELLIGENCE AND ANXIETY LEVELS ABSTRACT Aim: In this study it was aimed to examine the relationship between the prosocial behavior of 60-72 months-old children, their emotional intelligence, anxiety levels. Materials and Methods: Correlational research model was used in the research. The sample of the study consists of 443 children living in Istanbul. The data of the study it was collected using the“Demographic Information Form”,“Child Prosociality Scale”,“Sullivan Teachers' Emotional Intelligence Assessment Scale for Children”,“Anxiety Scale for Preschool Children”. T-Test, Anova, Pearson Correlation and Multiple Regression were used in the analysis of the data. Results: Children's prosocial behaviors, emotional intelligence levels, gender, difference was found between anxiety levels, the birth order of the child, the age of the parents, the education level of the mother, the working status of the mother, the state of being together. Between prosocial behavior, emotional intelligence positive low level, it was determined that there was a negative, low-level significant relationship between anxiety. Emotional intelligence, anxiety were found to predict prosocial behaviors. Conclusion: Girls have higher levels of prosocial behavior, emotional intelligence. It was determined that being the first child, having young parents, low education level of the mother, not working of the mother, and separation of the parents increased the anxiety. As the prosocial behavior level of children increases, it the level of emotional intelligence has also increased and the level of anxiety has decreased. It was concluded that emotional intelligence is effective in exhibiting prosocial behavior.