Yeni korumacılık eğilimleri ve Türkiye ekonomisine muhtemel yansımalar
New protection tendencies and possible reflections on the Turkish economy
- Tez No: 817346
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYHAN TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yeni Korumacılık, Ticaret Savaşları, ABD. Çin, Türkiye, New Protectionism, Trade Wars, USA, China, Turkey
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Dünya ekonomisine hakim olan serbest piyasa ekonomisi kriz dönemlerinde gelişmiş ülkelerin krize çözüm olarak kurtarma paketleri gibi korumacı iktisat politikalarına başvurması sonucunda dönüşüme uğramaktadır. Korumacılığın temeli gümrük tarifesi, kota gibi görünür engellerle koruma olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeni korumacılık ise tarife dışı görünmez engeller olarak kullanılan araçlar bakımından korumacılıktan ayrılmaktadır. Yeni korumacılık ile amaç ekonomiyi dışa kapatmadan rekabet gücünü arttırmaktır. Korumacı eğilimler 2000'li yıllardan sonra özellikle 2008 küresel finans krizinden sonra alevlenmiştir. 2018 yılında ABD'nin Çin ile olan demir-çelik ticaretinde ek gümrük vergisi koyması, Çin'inde aynı şekilde cevap vermesi karşılıklı misillemeye dolayısıyla ticaret savaşlarına neden olmuştur. Yeni korumacılık eğilimleri ile birlikte ürünlere standartlar getirilmesi, sevkiyat öncesi denetim ve sertifikasyon gibi diğer prosedürler, menşei kuralları gibi ithalata getirilen sınırlamalar ve ihracatı özendirmek adına ihracat sübvansiyonları, telafi edici vergiler ihracat lisansları gibi araçlar kullanılmaktadır. Ortaya çıkan bu yeni korumacılık eğilimleri dünya ticaretini olumsuz etkilediği gibi Türkiye ekonomisini de olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The free market economy, which dominates the world economy, is transformed in times of crisis as a result of the use of protective economic policies such as rescue packages by developed countries as a solution to the crisis. The basis of protectionism emerges as protection with visible barriers such as customs tariffs and quotas. The new protectionism, on the other hand, differs from protectionism in terms of the means used as invisible non-tariff barriers. With the new protectionism, the aim is to increase the competitiveness without shutting down the economy. Protectionist tendencies flared up after the 2000s, especially after the 2008 global financial crisis. In 2018, the US imposed additional customs duties on iron and steel trade with China, and China responded in the same way, causing mutual retaliation and thus trade wars. Along with the new protectionist trends, other procedures such as standards for products, pre-shipment inspection and certification, restrictions on imports such as rules of origin, and export subsidies, compensatory taxes, export licenses are used to encourage exports. These emerging trends of protectionism not only negatively affect world trade, but also negatively affect the Turkish economy.