A comparative study of samuel beckett's and gholam hossein sa'edi's pantomimes (act without words i, act without words ii vs. the black hoopoe, hapless and murk): bakhtin's intertextuality
Samuel beckett ve gholam hossein sa'edi'nin pantomimleri üzerine karşılaştırmalı bir çalışma (sözsüz eylem ı, sözsüz eylem ıı vs. kara ibibik, talihsiz ve karanlık): Bakhtin'in metinlerarasılığı
- Tez No: 817358
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEILI JAMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Edebiyat, Metinlerarasılık, Pantomim, Sa'edi, Beckett, Comparative Literature, Intertextuality, Pantomime, Sa'edi, Beckett
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Islamic Azad University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
"Metinlerarasılık, farklı tarihsel dönemlerden, kültürlerden, türlerden ve hatta farklı dillerden gelen farklı metinler arasındaki her türlü ilişkinin incelenmesidir. Metinlerarasılığın evrensel amacına benzer şekilde pantomim de evrensel bir sanattır. Dili evrensel bir dildir çünkü içinde hiçbir kelime yoktur, bu nedenle dil önemini kaybeder ve yerini jestler alır.Karşılaştırmalı eleştirinin temel rolü, iki metin arasındaki benzerlik ve farklılıkların incelenmesi ve izinin sürülmesidir.Metinlerarasılık teorisine göre ve metinlerarasılık teorisine göre, Pantomimin evrenselliği dikkate alınarak bu çalışmanın amacı, Beckett'in Sözsüz Eylem I ve II ile Sa'edi'nin Kara İbibik, Talihsiz ve Karanlık adlı eserlerinde metinlerarasılık unsur ve izlerinin tema, yapı ve simgeler açısından nasıl görüldüğünü ortaya koymaktır. bu yazarların ve seçtikleri pantomimlerin paralel incelenmesi, hem Beckett'in hem de Sa'edi'nin ifade edilemeyeni ifade etmek için pantomim aracını seçtiğini gösteriyor. Ayrıca pantomim yazmalarının ana nedenleri arasında dil sorunundan kaçmak için sanatsal niyetleri, sanatlarının gerekliliği ve sosyal koşullar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Intertextuality is the study of any relationship between and among different texts from different historical periods, cultures, genres, or even from different languages. Similar to the universal purpose of intertextuality, pantomime is a universal art too. Its language is a universal language since there exists no word in it, therefore language loses its significance and gesture replaces its function. The main role of comparative criticism is to study and trace the similarities and differences of the two texts. According to the theory of intertextuality and by taking into consideration the universality of pantomime, the purpose of this study is to show how elements and traces of intertextuality are seen in Beckett's Act without Words I and II and Sa'edi's the Black Hoopoe, Hapless and Murk in terms of their themes, structure and symbols. The parallel study of these writers and their chosen pantomimes shows that both Beckett and Sa'edi chose the medium of pantomime to express the inexpressible. Moreover, the main reasons of their pantomime writing refer to their artistic intention to escape from the language problem, the need of their art, and their social circumstance.