8-10 yaş arası çocuklara uygulanan 8 haftalık hentbol temel teknik antrenmanının reaksiyon zamanına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of 8-week handball basic technical training applied to children aged 8-10 on reaction time
- Tez No: 817373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Hentbol, reaksiyon zamanı, Handball, reaction time
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmanın amacı 8-10 yaş arası çocuklara uygulanan 8 haftalık hentbol temel teknik antrenmanının reaksiyon zamanına etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya daha önce spor yapmamış ve herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan 8-10 yaş aralığında 30 gönüllü kız, 30 gönüllü erkek çocuk olmak üzere toplamda 60 gönüllü çocuk katılmıştır. Rastgele seçilmiş olan deney grubundaki 30 çocuğa 8 hafta boyunca, haftada 3 gün olmak üzere hentbol temel teknik antrenmanları yaptırılmıştır. Çalışmada çocukların reaksiyon zamanlarının ön-test ve son-test sonuçlarına göre, 8 hafta boyunca yapılan hentbol temel teknik antrenmanlarının etkisi incelenmiştir. Verilerin analizlerinde SPSS 26.0 paket programı kullanılmıştır. Analizlerde; aritmetik ortalama, standart sapma ve ön-test, son-test sonuçları arasındaki farklılıkların tespitinde Wilcoxon testi uygulanmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucuna göre 8 hafta boyunca uygulanan hentbol temel teknik antrenmanının DG reaksiyon zamanı ortalamalarını son testte anlamlı olarak geliştirdiği tespit edildi. DG reaksiyon zamanı ortalamasının ön testte 0,91; son testte 0,74 olduğu; ön test son test arasındaki gelişimin ise %18,68 oranında olduğu bulunmuştur. Çocukların reaksiyon zamanlarının geliştirilmek istendiği durumlarda diğer faktörlerle birlikte hentbol temel teknik antrenmanlarının da uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of 8-week handball basic technical training applied to children aged 8-10 on reaction time. A total of 60 volunteer children, 30 volunteer girls and 30 volunteer boys, aged 8-10 years, who did not play sports before and did not have any health problems, participated in the study. Handball basic technical training was given to 30 children in the randomly selected experimental group, 3 days a week for 8 weeks. In the study, the effect of handball basic technical training for 8 weeks was investigated according to the pre-test and post-test results of the reaction times of the children. SPSS 26.0 package program was used in the analysis of the data. In analysis; Wilcoxon test was used to determine the differences between arithmetic mean, standard deviation and pre-test and post-test results. According to the results of the statistical analysis, it was determined that the handball basic technical training applied for 8 weeks significantly improved the DG reaction time averages in the posttest. The mean DG reaction time was 0.91 in the pre-test; 0.74 in the last test; The improvement between the pre-test and the post-test was found to be 18.68%. In cases where children's reaction times are desired to be improved, it may be recommended to apply handball basic technical training along with other factors.