İlkokulların örgütsel mutluluk düzeyleri ile örgütsel dedikodu düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between primary schools' levels of organizational happiness and the levels of organizational gossia
- Tez No: 817403
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT SAĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkokul, Örgütsel Mutluluk, Örgütsel Dedikodu, Primary School, Organizational Happiness, Organizational Gossip
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokulların örgütsel mutluluk düzeyi ile örgütsel dedikodu düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2021-2022 eğitim öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesinde görev yapmakta olan 5080 ilkokul öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evrenden“Küme Örnekleme”yöntemiyle seçilen 369 ilkokul öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada ilkokul öğretmenlerinin örgütsel mutluluk düzeyine ilişkin veriler Paschoal ve Tamayo (2008) tarafından geliştirilen, Arslan ve Polat (2017) tarafından İngilizce'den Türkçe'ye uyarlanan“Örgütsel Mutluluk Ölçeği”ile toplanmıştır. İlkokul öğretmenlerinin örgütsel dedikodu düzeylerine ilişkin veriler ise Han ve Dağlı (2018) tarafından geliştirilen“Örgütsel Dedikodu Ölçeği”ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda ilkokul öğretmenlerinin örgütsel mutluluk düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İlkokul öğretmenlerinin örgütsel mutluluk düzeyinin ölçeğin“Olumsuz Duygular”ve“Potansiyelin Gerçekleştirilmesi”alt boyutunda yüksek düzeyde olduğu,“Olumlu Duygular”alt boyutunda ise orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İlkokul öğretmenlerinin örgütsel dedikodu düzeylerinin düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir. İlkokul öğretmenlerinin örgütsel dedikodu düzeyinin ölçeğin“Örgütsel Zarar”alt boyutunda yüksek düzeyde olduğu,“İlişkileri Geliştirme”alt boyutunda ise düşük düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ilkokulların örgütsel mutluluk düzeyi ile örgütsel dedikodu düzeyleri arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. İlkokulların örgütsel dedikodu düzeyi ilkokulların örgütsel mutluluk düzeylerinin %14'ünü açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between the level of organizational happiness and organizational gossip in primary schools. The research was carried out in the relational survey model, which is one of the quantitative research methods. The population of the research consists of 5080 primary school teachers working in the district of Onikişubat in Kahramanmaraş province in the 2021-2022 academic year. The sample of the study consists of 369 primary school teachers selected from the population by the“Cluster Sampling”method. In the study, data on the organizational happiness level of primary school teachers were collected with the“Organizational Happiness Scale”developed by Paschoal and Tamayo (2008) and adapted from English to Turkish by Arslan and Polat (2017). Data on primary school teachers' organizational gossip levels were obtained with the“Organizational Gossip Scale”developed by Han and Dağlı (2018). As a result of the research, it was concluded that primary school teachers have a high level of organizational happiness. It was concluded that the organizational happiness level of primary school teachers was high in the“Negative Emotions”and“Realization of Potential”sub-dimension of the scale, and moderate in the“Positive Emotions”sub-dimension. It has been determined that primary school teachers have a low level of organizational gossip. It was concluded that primary school teachers' organizational gossip level was high in the“Organizational Harm”sub- dimension of the scale, and low in the“Developing Relationships”sub-dimension. In the study, it was determined that there is a moderately significant negative correlation between the organizational happiness level of primary schools and the organizational gossip levels. The organizational gossip level of primary schools explains 14% of the organizational happiness levels of primary schools.