Okul öncesi çocuklarının okuldaki duyguları: Nitel bir bakış
Preschool children's emotions at school: A qualitative perspective
- Tez No: 1016704
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN PEKİNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken Çocukluk Döneminde Sosyal Duygusal Gelişim, Öğretmen- Çocuk İlişkisi, Akran Etkileşimi, Duygu Tanıma, Duyguları İfade Etme, Sosyal duygusal gelişim, Çocuk gelişimi, Social-Emotional Development in Early Childhood, Teacher-Child Relationship, Peer Interaction, Emotion Recognition, Expressing Emotions, Social emotional development, Child development
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Okul Öncesi Çocuklarının Okuldaki Duyguları: Nitel Bir Bakış Bu araştırmada okul öncesi eğitime devam eden çocukların okul, öğretmen ve arkadaş bağlamında mutluluk, heyecan, şaşkınlık, üzüntü, öfke ve korku gibi duyguları nasıl tanımladıkları ve deneyimledikleri, hangi durumlarda o duyguyu hissettikleri ve hissettikleri duyguları nasıl ifade ettiklerini çocukların bakış açısıyla keşfedilmeye çalışılmıştır. Araştırma nitel araştırma desenlerinden temel nitel araştırma deseninde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcı grubunu 2024-2025 eğitim öğretim yılında Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı anaokullarında, eğitim öğretime devam eden 25 kız ve 25 erkek okul öncesi çocuğu oluşturmaktadır. Görüşmeler öncesinde katılımcı çocuklardan ve velilerinden yazılı onam alınmıştır. Veri toplama sürecinde çocuklarla buz kırıcı olarak Duygu çarkı oyunu oynanmış ardından tez danışmanı ve araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme soruları vantrolog kuklalar aracılığı ile çocuklara sorulmuştur. Veri toplama sürecinde her çocukla bireysel ve yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiş ve çocukların düşüncelerine ilişkin temalar, kategoriler ve alt kategoriler belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulguları, erkek çocuklarının kız çocuklarına kıyasla duygularını ifade etmede daha fazla sözel ifadeler, betimlemeler, dolaylı anlatım yollarına başvurduğunu göstermektedir. Aynı zamanda okula ilişkin çocukların okullarında kutlama gibi durumlarda daha olumlu duygular hissettikleri beklenmedik durumlar karşısında ise daha olumsuz duyguları hissettiklerini ifade etmişlerdir. Öğretmenle olan ilişkilerinde çocuklar öğretmeni tarafından dinlenilmediğinde, görüşleri alınmadığında olumsuz duygular hissettiklerini ancak öğretmeni tarafından olumlu sözler duyduğunda, sürpriz veya hediye alındığında olumlu duygular hissettiklerine yönelik görüşlerini belirtmişlerdir. Arkadaş bağlamında ise arkadaşları tarafından dışlandıklarında, fiziksel veya sözlü olumsuz bir durumla karşılaştıklarında çocukların olumsuz duyguları hissettiklerini ancak arkadaşlarının herhangi bir şeyi paylaştıklarında, olumlu sözle söylediklerinde ve hediye aldıklarında olumlu duygular hissettiklerini ifade etmişlerdir. Görüşmeler sırasında ve çocukların ifadelerinde erkek çocuklarının kız çocuklarına kıyasla duygularını ifade etmede daha iyi performans gösterdikleri gözlemlenmiştir. Araştırmanın sonucunda çocukların okulda, öğretmenleri ve arkadaşları ile olan ilişkilerinde duyguları tanıdıkları ancak ifade etmede zorlandıkları gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, çocukların duyguları tanıyabildikleri ancak ifade etmede zorlandıkları görülmüştür. Bu nedenle öğretmenlerin, çocukların duyguları tanıma ve ifade etme becerilerini desteklemeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Preschool Children's Emotions at School: A Qualitative Perspective This research aimed to explore, from the perspective of preschool children, how they define and experience emotions such as happiness, excitement, surprise, sadness, anger, and fear in the context of school, teachers, and friends; in what situations they feel these emotions; and how they express the emotions they feel. The research was conducted using a case study design, one of the qualitative research designs. The participant group of the research consisted of 25 girls and 25 boys attending preschools affiliated with the Kırklareli Provincial Directorate of National Education during the 2024-2025 academic year. Written informed consent was obtained from the participating children and their parents prior to the interviews. During the data collection process, the“Emotion Wheel”game was played with the children as an icebreaker, and then semi-structured interview questions prepared by the thesis advisor and researcher were asked to the children through ventriloquist puppets. During the data collection process, individual, face-to-face interviews were conducted with each child. The findings were analyzed using content analysis, and themes, categories, and subcategories related to the children's thoughts were identified. The findings of the study show that boys, compared to girls, resort to more verbal expressions, descriptions, and indirect methods of narration in expressing their feelings. They also stated that they felt more positive emotions in situations like celebrations at school, while they experienced more negative emotions in unexpected situations. In their relationships with their teachers, children stated that they felt negative emotions when they were not listened to or their opinions were not taken into account by their teacher, but they felt positive emotions when they heard positive words from their teacher, or received surprises or gifts. In the context of friendships, children stated that they felt negative emotions when they were excluded by their friends or when they encountered negative physical or verbal situations, but they felt positive emotions when their friends shared something with them, spoke positively to them, and gave them gifts. During the interviews and in the children's statements, it was observed that boys performed better than girls in expressing their emotions. The study concluded that children recognized their emotions in their relationships with teachers and friends at school, but struggled to express them. In conclusion, it was observed that children can recognize their emotions but have difficulty expressing them. Therefore, it is recommended that teachers support children in their ability to recognize and express their emotions.