Ceza muhakemesinde yargılamanın yenilenmesi
Retrial in criminal procedure law
- Tez No: 817525
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KARAKEHYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kanun yolu, Olağan kanun yolları, Yargılamanın yenilenmesi, Muhakemenin iadesi, Kesin hüküm, Legal remedies, Ordinary legal remedies, Retrial, Final judgment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ceza muhakemesinde amaç, maddi gerçekliğin ortaya çıkarılmasıdır. Çeşitli sebeplerden dolayı muhakeme aşamasında meydana gelen adli hata, çok daha sonra fark edilebilmekte ve maddi gerçekliğin tam anlamıyla ortaya çıkmasına engel olabilmektedir. Kesin hüküm halini almış ve adli hata içeren hükümlere karşı başvurulabilecek en kapsamlı olağanüstü kanun yolu, yargılamanın yenilenmesidir. İlk derece mahkemesi tarafından verilen hüküm, olağan kanun yollarının tüketilmesi neticesinde kesinlik kazanmaktadır. İtiraz, istinaf ve temyiz kanun yollarının tüketilmesiyle beraber, olağanüstü kanun yollarına başvuru söz konusu olmaktadır. Ceza Muhakemesi Kanununda olağanüstü kanun yolları başlığı altında düzenlenen yargılamanın yenilenmesi kurumu, kesin hükmün dokunulmazlığını sarsan ve aynı fiile karşı tekrardan yargılama yolu açan yegâne kanun yoludur.
Özet (Çeviri)
The purpose of criminal procedure is to reveal the material reality. The judicial error that occurs during the trial phase due to various reasons can be noticed much later and may prevent the material reality from being fully revealed. The most comprehensive extraordinary legal remedy that can be applied against judgments that have become final judgments and that contain judicial errors is the institution of retrial. The judgment rendered by the court of first instance becomes final as a result of exhaustion of ordinary legal remedies. With the exhaustion of objection, appeal and appeal legal remedies, an application to extraordinary legal remedies comes into question. The institution of retrial, which is regulated under the title of extraordinary legal remedies in the Code of Criminal Procedure, is the only legal remedy that undermines the immunity of final judgment and opens a retrial against the same act.