Yüz yüze ve uzaktan öğrenmeyi etkileyen sosyolojik faktörlerin karşılaştırılması
A comparison of the factors affecting distance and face-to-face learning from a sociological perspective
- Tez No: 817562
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ HAKAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Öğrenme, Yüz Yüze Öğrenme, Sosyolojik Faktörler, Sistematik Analiz, Sistematik Literatür Taraması, Distance Learning, Face-to-face Learning, Sociological Factors, Systematic Analysis, Systematic Literature Review
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Öğrenme herkes için kritik bir süreçtir ve bu süreci etkileyen birçok farklı değişken bulunmaktadır. Literatür, yüz yüze ve uzaktan öğrenme ortamlarında öğrenmeyi etkileyen faktörleri ortaya koymaktadır. Bu faktörlerin sınıflandırılmasında sosyolojik, psikolojik ve fizyolojik faktörlerin etkisi öne çıkmaktadır. Öte yandan, son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler, öğrenenlerin ihtiyaçlarının değişmesi, farklı pratiklerin ortaya çıkması ve COVID-19 küresel salgını gibi değişimler, uzaktan öğrenme süreçlerine yönelik ilgiyi arttırmıştır. Bu durum, uzaktan öğrenmeyi etkileyen faktörlerin daha derinlemesine incelenmesi ve yüz yüze öğrenmeyi etkileyen faktörlerden farklarının belirlenmesi ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma, ilgili ihtiyaca yönelik planlanmıştır. Bir başka deyişle, yüz yüze ve uzaktan öğrenme arasındaki sosyolojik farklara ilişkin mevcut çalışmaların sistematik analiz yöntemi ile incelenmesine odaklanmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın temel sorunu yüz yüze öğrenme ile uzaktan öğrenme arasında sosyolojik açıdan farkların olup olmadığını, varsa bunların neler olduğunu mevcut çalışmalar ışığında ortaya koymaktır. Literatürde yüz yüze ve uzaktan öğrenme arasındaki farklara yönelik çeşitli çalışmalar olmakla birlikte bu çalışmaların öğrenmenin sosyolojik boyutunu bütüncül biçimde inceleyen sistematik bir taramaya rastlanmamıştır. Bu durumun, özellikle uzaktan öğrenmenin doğasını, özünü anlamayı güçleştirdiği ve uzaktan eğitim ortamlarında yüz yüze öğrenme ilkelerine göre tasarımların yapılmasına yol açtığı ileri sürülebilir. Bu bağlamda, önerilen çalışma ile uzaktan öğrenmeye yönelik daha derin bir anlayışın geliştirilmesi, uzaktan öğrenme süreçlerinin tasarımında dikkat edilmesi gereken noktalara ilişkin bir dizi ilkenin saptanması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Learning is a critical process for any individual and there exist a lot of different variables that affect this process. The factors that affect learning in face-to-face and distance learning environments are already revealed in the related literature and sociological factors stand out among many other factors. Technological developments in recent years, changes in the needs of learners, the emergence of different practices, and changes such as the COVID-19 pandemic have increased interest in distance learning processes. This has led to the need for a more in-depth examination of the factors affecting distance learning and determining their differences from the factors affecting face-to-face learning. This study was planned to address this need. In other words, it focuses on the systematic analysis of existing studies on the sociological differences between face-to-face and distance learning. In this context, the main problem of the research is to reveal whether there are sociological differences between face-to-face learning and distance learning, and if so, what these differences are according to the studies in the literature.Although there are various studies on the differences between face-to-face and distance learning in the literature, there is no systematic review of these studies that examines the sociological dimension of learning in a holistic manner. It can be argued that this situation makes it difficult to understand the nature and essence of distance learning and leads to the design of distance learning environments according to face-to-face learning principles. In this context, the proposed study aims to develop a deeper understanding of distance learning and to identify a set of principles that should be considered in the design of distance learning processes.