Hidradenitis Süpürativa hastaların serumlarında YKL-40/kitinaz 3 benzeri protein-1 ve oksidatif DNA hasarının araştırılması
Hydradenitis Suppurativa in serum of patients investigation of YKL-40/chitinase 3 like protein-1 and oxidative DNA damage
  1. Tez No: 817592
  2. Yazar: HATİCE SÜMEYRA AKATAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYİTHAN TAYSI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hidradenitis Süpürativa, Malondialdehit, Peroksinitrit, YKL-40/Kitinaz 3 Benzeri Protein-1, 8-hidroki-2-deoksiguanozin, Hidradenitis Supurativa, Malondialdehyde, Peroxynitrite, YKL-40/Chitinase 3-Like Protein-1, 8-hydroxy-2-deoxyguanosine
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Hidradenitis Süpürativa, apokrin ter bezlerinin vücutta lokalize olduğu perianal, inguanal, aksilla ve meme areolasında nodül, fistül ve skar oluşumu ile karakterize sistemik ve lokal inflamasyona sahip deri hastalığıdır. Bu çalışmada amacımız Hidradenitis Süpürativa hastaların serum YKL-40 seviyelerinin ve DNA oksidatif hasarın göstergesi olan 8-hidroksi-2-deoksiguanozin (8-OHdG), malondialdehit (MDA) ve peroksinitrit parametrelerinin normal popülasyona göre yüksek olup olmadığını ve inflamatuar cevapta rolünü araştırmaktır. Çalışmaya 25 Hidradenitis Süpürativa tanılı hasta ile 25 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Son zamanlarda keşfedilmiş inflamasyon belirteci olarak düşünülen YKL-40 enzimi ve oksidatif hasar ürünlerinden 8-OHdG, MDA ve peroksinitrit değerleri hasta grubunda farkın kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatiksel olarak yüksek derecede anlamlı olduğu tespit edildi. YKL-40 ile 8-OHdG arasında pozitif yönde orta şiddette korelasyon bulundu. Sonuçlar HS hastalarında oksidasyon ve inflamasyonun arttığını göstermiş olup hastalığın patofizyolojisinde rolü olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Hidradenitis Supurativa is a skin disease with systemic and local inflammation characterized by the formation of nodules, fistulas and scars in the perianal, inguanal, axilla and breast areola where the apocrine sweat glands are localized in the body. In this study, our aim is to investigate whether serum YKL-40 levels and 8-hydroxy-2-deoxyguanosine (8-OHdG), malondialdehyde (MDA) and peroxynitrite parameters, which are indicators of DNA oxidative damage, are higher than the normal population and their role in the inflammatory response in Hidradenitis Supurativa patients. 25 patients with Hidradenitis Supurativa and 25 healthy volunteers were included in the study. The difference in YKL-40 enzyme, which is thought to be a recently discovered inflammation marker, and 8-OHdG, MDA and peroxynitrite values, which are oxidative damage products, was found to be statistically highly significant in the patient group when compared to the control group. A moderate positive correlation was found between YKL-40 and 8-OHdG. The results showed increased oxidation and inflammation in HS patients, which is thought to have a role in the pathophysiology of the disease.