Ratlarda otolog intraperitoneal over transplantasyonunda kurkumin ve gallik asidin etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of curcumin and gallic acid in autologous intraperitoneal ovarian transplantation in rats
  1. Tez No: 817699
  2. Yazar: KÜBRA BAŞOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANSEL SAPMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Gallik Asit, Kurkumin, Oksidatif Stress, Over Folikül Rezervi, Over Transplantasyonu, Curcumin, Gallic Acid, Ovarian Follicle Reserve, Ovarian Transplantation, Oxidative Stress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Ratlarda otolog intraperitoneal over transplantasyonundaki oksidatif strese karşı, kurkumin ve gallik asit kullanımının, over folikül rezervi, over yüzey epiteli ve oksidan-antioksidan sistemler üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: 12 haftalık 42 erişkin dişi rat 6 gruba (n=7) ayrıldı. Genel anestezi altında Grup1'de (Kontrol), batın açılarak overler gözlendi ve kapatıldı. Grup 2'de, periton duvarına overlerin transplantasyonu yapıldı. Grup 3, 4, 5 ve 6'ya over transplantasyonundan 1 gün önce ve transplantasyondan sonraki 14 gün boyunca sırasıyla mısır yağı (0,5ml/gün), kurkumin (100mg/kg/gün), gallik asit (20mg/kg/gün), kurkumin ve gallik asit birlikte oral gavajla verildi. Postoperatif 14. günde sakrifikasyon yapıldı. Alınan overler, ışık ve floresan mikroskobik olarak incelendi. Over dokusu ve kandaki oksidatif değişikliklerin biyokimyasal analizleri yapıldı. Bulgular: Over transplantasyonu yapılan Grup 2 ve Grup 3'te, serum ve doku Total Oksidan Seviyeleri (TOS) ve Oksidatif Stres Indeksi (OSI) artarken, serum Total Antioksidan Seviyeleri (TAS) kontrol grubu ve antioksidan uygulanan gruplara (Grup 4, 5, 6) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldı (p˂0,05). Antioksidan uygulanan gruplarda folikül rezervinin korunduğu, over yüzey epitelindeki değişikliklerin ve histopatolojik bulguların azaldığı görüldü. Ayrıca Grup 2 ve 3'te, antioksidan verilen gruplara kıyasla, Sitokrom C ve Kaspaz 3'ün daha kuvvetli, Ki-67'nin ise daha zayıf eksprese edildiği gözlemlendi. Sonuç: Over transplantasyonunda, oksidatif strese karşı kurkumin ve gallik asit kullanımının histolojik ve biyokimyasal olarak koruyucu etki gösterdiği ve bu etkinin, iki antioksidanın birlikte kullanımında daha kuvvetli olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the effects of curcumin and gallic acid use on ovarian follicle reserve, ovarian surface epithelium and oxidant-antioxidant systems against oxidative stress in autologous intraperitoneal ovarian transplantation in rats. Materials and Methods: 42 adult female rats at 12 weeks of age were divided into 6 groups (n=7). In Group 1 (Control) under general anesthesia, the abdomen was opened and the ovaries were observed and closed. In group 2, ovaries were transplanted to the peritoneal wall. Corn oil(0.5ml/day), curcumin(100mg/kg/day), gallic acid(20mg/kg/day), curcumin and gallic acid together were given by oral gavage to groups 3, 4, 5 and 6, respectively, 1 day before and 14 days after ovarian transplantation. Sacrification was performed on the 14th postoperative day. The ovaries were examined by light and fluorescence microscopy. Biochemical analyzes of oxidative changes in ovarian tissue and blood were performed. Results: Serum and tissue Total Oxidant Status (TOS) and Oxidative Stress Index (OSI) increased in Group 2 and Group 3 who underwent ovarian transplantation. Compared to control group and antioxidant applied groups (Groups 4, 5, 6), serum Total Antioxidant Status (TAS) in Group 2 and Group 3 statistically significantly (p˂0.05) decreased. It was observed that the follicle reserve was preserved, the changes in the ovarian surface epithelium and the histopathological findings decreased in the antioxidant-administered groups. In addition, it was observed that Cytochrome C and Caspase 3 were expressed more strongly and Ki-67 was more weakly expressed in Groups 2 and 3 compared to the groups given antioxidants. Conclusion: It has been shown that the use of curcumin and gallic acid against oxidative stress in ovarian transplantation has histological and biochemical protective effects, and this effect is stronger when the two antioxidants are used together.