İgA Nefropati Hastalarında Mesangial C3 Birikimi Ve Serum C3/C4 oranının renal progresyon ile ilişkisi
Relationship between Mesangial C3 Deposition and Serum C3/C4 Ratio with renal progression in Patients with IgA Nephropathy
- Tez No: 817767
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER BAŞTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: IgA nefropatisi, kompleman C3, immünsupresif tedavi, proteinüri, IgA Glomerulonephritis, complement C3, immunosuppression therapy, proteinuria
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Nefroloji Kliniği Glomerülonefrit polikliniğinde renal biyopsi ile tanı konulan IgAN'li 141 hastada, mesangial C3 birikimi ve serum C3/C4 oranının biyokimyasal, patolojik faktörler ve renal prognoz ile ilişkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli ve retrospektif olarak yapılmıştır. Çalışmaya 16 yaşından büyük ve en az 6 ay takibi olan, serum C3 ve C4 düzeyine ulaşılabilen hastalar dahil edilmiştir. Sekonder IgAN olan, eşlik eden böbrek patolojisi bulunan, tanı anından itibaren son dönem böbrek yetmezliği kabul edilen hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların biyopsi sırasında ve takipteki laboratuvar parametreleri, biyopsi materyallerindeki patolojik bulguları, takip sırasında almış oldukları tedaviler kaydedildi. Primer sonlanım olarak GFR'de başlangıç değerine göre %50 ve üzerinde azalma veya SDBY gelişimi kabul edildi. Hastalar mesangial C3 birikimi 0,05). Primer sonlanıma ulaşan hasta oranı %17,7'dir (n= 25). Proteinüri (HR 1,176, 95% CI 1,061-1,304, p=0,002), hipertansiyon anamnezi (HR 5,510, 95% CI 2,063-14,717, p=0,001) ve T skorunun (HR 38,506, CI 2,156-687,603, p=0,013) renal prognoz açısından bağımsız prediktif faktörler olduğunu saptadık. Sonuç: Mesangial C3 birikimi ve serum C3/C4 oranının düşüklüğü IgAN'de renal prognozu öngörmede anlamlı bulunmadı. Tedavi kararı öncesinde serum C3/C4 oranı bakılması ve düşük saptanan hastaların immünsupresif tedavi açısından değerlendirilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate factors affecting the renal progression of the 141 patients who are under follow-up with a diagnosis of IgA Nephropathy at the Nephrology Clinic. We set out to demonstrate the association between mesangial C3 deposition and serum C3/C4 ratio with biochemical and pathological factors as well as renal prognosis. Materials and Methods: The study was conducted as a single-center retrospective study. Patients aged 16 and older with diagnosis of IgAN who were under follow up for at least 6 months at our Glomerulonephritis outpatient department were enrolled in the study. Patients with secondary IgAN, concomitant kidney pathology and those considered to have end stage renal failure from time of diagnosis were excluded from the study. Laboratory parameters during biopsy and follow up, pathological findings in biopsy materials and treatments received during the follow up of the patients were recorded. The primary endpoints defined as a >50% decrease in the GFR or progression to end stage renal disease (ESRD). Patients were divided into two groups based on mesangial C3 accumulation: 0,05). The rate of patients reaching the primary endpoint is 17,7% (n=25). In our study, we found that proteinuria (HR 1,176, 95% CI 1,061-1,304, p=0,002), a history of hypertension (HR 5,510, 95% CI 2,063-14,717 p=0,001) and T score (HR 38,506, CI 2,156-687,603, p=0,013) were independent predictive factors for renal prognosis. Conclusion: Mesangial C3 deposition and low serum C3/C4 ratio were not found to be significant in predicting renal prognosis in IgAN. Prior to making treatment decisions, it is recommended to assess the serum C3/C4 ratio, and patients with low ratios should be consider for immunosuppressive treatment.