Anayasa Hukukunda seçim ittifakları
Electoral alliances in Constitutional Law
- Tez No: 817785
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TAHSİN FENDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Seçim, Seçim Sistemleri, İttifaklar, Seçim İttifakları, 14 Mayıs 2023 Seçimleri, Elections, Electoral Systems, Alliances, Electoral Alliances, 14 May 2023 Elections
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Seçim olgusu demokratik sistemlerin olmazsa olmaz şartlarından biridir. Temsili demokrasilerde iktidarı belirlemenin, ona meşruiyet kazandırmanın ve daha önce seçilmiş olan iktidarı denetlemenin ya da bu iktidarı bir başkası ile değiştirebilmenin yolu genel, eşit, gizli, bireysel ve serbest seçimlerdir. Demokratik rejimlerde seçmen iradesinin sandıktan çıkan tablosu çok çeşitli şekillerde yorumlanmış ve farklı seçim sistemleri geliştirilmiştir. Seçim sistemlerinin kısıtlayıcı faktörleri ile birlikte, başkanlık ve yarı başkanlık sistemlerinde başkanlık seçimlerinde aranan mutlak çoğunluğa ya da parlamenter sistemlerde hükümetin kurulabilmesi için aranan yeter sayıya ulaşmaya çalışan siyasi partiler, seçim ittifakı kurarak seçimlere girme yolunu tercih etmişlerdir. Bu tez dünya ülkeleri ve özellikle Türkiye bağlamında seçim ittifaklarını anayasa hukuku açısından değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bu tezde siyasi partileri seçim ittifaklarına yönlendiren sebepler, ittifak kurarak seçimlere girmenin avantaj ve dezavantajları ile seçim ittifaklarının kısa ve uzun vadede demokratik rejimlere olan etkileri incelenmektedir. Dünya üzerinde başkanlık, yarı-başkanlık ve parlamenter sistemle yönetilen örnek ülkelerden bazıları seçilerek, seçim ittifakları bağlamında değerlendirilmektedir. Ayrıca Türkiye'de seçim ittifaklarının kanunlarla yasaklandığı 2018 öncesi dönemde kurulan ittifaklar ele alınmaktadır. Son bölümde ise 2018 seçim yasası değişiklikleri sonrası gerçekleşen Parlamento, Cumhurbaşkanlığı ve yerel yönetim seçimlerinde gerçekleşen seçim ittifakları ele alınmaktadır. 14 Mayıs 2023 Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yapılan seçim ittifakları ve bu ittifakların Türkiye siyaseti açısından anlamı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Elections are a sine qua non of democratic systems. The way to determine the government in representative democracies, to give it legitimacy, and to control the previously elected government or to replace it with another is through general, equal, secret, individual, and free elections. The electoral picture of the will of the voters in democratic regimes has been interpreted in various ways and different electoral systems have been developed. Political parties trying to reach the absolute majority required for presidential elections in presidential and semipresidential systems or the quorum required for the formation of a government in parliamentary systems, along with the constraining factors of electoral systems, have preferred to enter the elections by forming electoral alliances. This thesis aims to evaluate electoral alliances in the context of world countries and especially Türkiye in terms of constitutional law. This thesis examines the reasons that lead political parties to electoral alliances, the advantages and disadvantages of entering elections by forming alliances, and the effects of electoral alliances on democratic regimes in the short and long term. Selected countries around the world with presidential, semi-presidential, and parliamentary systems are evaluated in the context of electoral alliances. Besides, the alliances formed in the period before 2018, when electoral alliances were prohibited by law in Türkiye, are analyzed. The last section deals with electoral alliances in the parliamentary, presidential, and local government elections that took place after the 2018 electoral law amendments. 14 May 2023 electoral alliances in the parliamentary and presidential elections and the meaning of these alliances for Turkish politics are evaluated.
Benzer Tezler
- Türk Anayasa Hukukunda seçim işlerinin yürütülmesi ve denetlenmesi
Execution and supervising of elections at Turkish Constitutional Law
YAVUZ BÜLENT
- Türk Anayasa Hukukunda seçimlerin denetlenmesi
Auditing of the elections in Turkish Constitutional Law
CAFER AKPINAR
- Anayasa Hukuku açısından Türkiye'de belediye seçimleri
Municipality elections in Turkey from the constitutional law perspective
REFİK TİRYAKİ