Anatomik akciğer rezeksiyonu uygulanan akciğer kanseri hastalarında preoperatif ve postoperatif laboratuvar değerlerinin kıyaslanarak cerrahi morbidite ve sağkalımın immünolojik parametrelerle incelenmesi
Evaluation of surgical morbidity and survival by immunological parameters by comparing preoperative and postoperative laboratory values in lung cancer patients who underwent anatomical lung resection
- Tez No: 817805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: cerrahi travma, immün yanıt, akciğer kanseri, tam kan sayımı, nötrofil, lökosit, lenfosit, monosit, surgical trauma, immune response, lung cancer, complete blood count, neutrophil, leukocyte, lymphocyte, monocyte
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
2010 – 2017 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi Göğüs Cerrahisi kliniğinde primer akciğer karsinomu sebebiyle açık anatomik akciğer rezeksiyonu uygulanmış toplam 458 hasta retrospektif olarak hastane kayıtları, epikrizler, ameliyat notları, labotuvar incelemeleri, patolojik inceleme raporları ile değerlendirildi, 399 hasta istatistiksel çalışmaya dahil edildi. Ameliyat stresinin akciğer kanseri hastalarındaki immünolojik yanıtını değerlendirmek için standardizasyon sağlamak amacıyla dokuz farklı oran belirlendi (Pre N/Leu, Post N/Leu, Pre N/Lym, Post N/Lym, Post N/Pre N, Post Lym/Pre Lym, Post Mono/Pre Mono, Nötrofil/Lökosit'in Postoperatif/Preoperatif oranı, Nötrofil/Lenfosit'in Postoperatif/Preoperatif oranı). Bu immünolojik belirteçlerin etkinliğinin değerlendirilmesi için hastalar dokuz farklı parametre altında gruplanarak istatistiki değerlendirme yapıldı (tümör boyutu, evresi, akciğer rezeksiyonu büyüklüğü, akciğer kanseri hücre tipi, postoperatif yatış süresi, yoğun bakım yatış süresi, yeniden hastane yatışı, operasyon sonrası mortalite, 5 yıllık sağkalımın tamamlanması). Pre N/Leu (cut-off: 0,66), Pre N/Lym (cut-off: 2,60), Post N/Lym (cut-off: 14,75), Post Mono/Pre Mono (cut-off: 1,62) oranlarının yüksek olması, Post N/Pre N oranının (cut-off: 2,18), inflamatuvar immün yanıt değişim oranının (cut-off: 1,27) ve nötrofil hakimiyeti değişim oranının (cut-off: 4,04) düşük olması kötü prognoz ile ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Between 2010 and 2017, a total of 458 patients who underwent open anatomical lung resection due to primary lung carcinoma were evaluated retrospectively at the Department of Thoracic Surgery, Dr. Siyami Ersek Thoracic and Cardiovascular Surgery Training and Research Hospital, Health Sciences University, Istanbul. The evaluation was based on hospital records, discharge summaries, surgical notes, laboratory investigations, and pathological examination reports. A total of 399 patients were included in the statistical analysis. To provide standardization for assessing the immunological response in lung cancer patients regarding surgical stress, nine different ratios were defined (Pre N/Leu, Post N/Leu, Pre N/Lym, Post N/Lym, Post N/Pre N, Post Lym/Pre Lym, Post Mono/Pre Mono, Postoperative/Preoperative Neutrophil/Leukocyte ratio, Postoperative/Preoperative Neutrophil/Lymphocyte ratio). Patients were grouped under nine different parameters to evaluate the effectiveness of these immunological markers. Statistical evaluations were conducted for parameters such as tumor size, stage, size of lung resection, lung cancer cell type, postoperative hospital stay, intensive care unit stay, readmission, postoperative mortality, and completion of 5-year survival. Higher values of Pre N/Leu (cut-off: 0.66), Pre N/Lym (cut-off: 2.60), Post N/Lym (cut-off: 14.75), and Post Mono/Pre Mono (cut-off: 1.62) ratios, along with lower values of Post N/Pre N ratio (cut-off: 2.18), the rate of change of inflammatory immune response (cut-off: 1.27), and the rate of change of neutrophil dominance (cut-off: 4.04), were found to be associated with poor prognosis.