Entübe yoğun bakım hastalarına bakım veren hemşirelerin ağız bakımına yönelik görüşleri, uygulamaları ve yaşadıkları sorunların belirlenmesi
Determining the opinions, practices and problems of nurses caring for intubated intensive care patients regarding oral care
  1. Tez No: 817834
  2. Yazar: SERHAT DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP PARLAR KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız Bakımı, Entübe Hasta, Hemşire, Yoğun Bakım Ünitesi, Oral Care, Intubated Patient, Nurse, Intensive Care Unit
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yoğun Bakım Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Entübe Yoğun Bakım Hastalarına Bakım Veren Hemşirelerin Ağız Bakımına Yönelik Görüşleri, Uygulamaları ve Yaşadıkları Sorunların Belirlenmesi Amaç: Bu araştırmada; entübe yoğun bakım hastalarına bakım veren hemşirelerin ağız bakımına yönelik görüşleri, uygulamaları ve yaşadıkları sorunların belirlenmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Bu tanımlayıcı araştırma İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, yetişkin yoğun bakım ünitelerinde çalışan 154 hemşire ile yürütüldü. Çalışma verileri“Tanıtıcı Özellikler Formu”,“Ağız Bakımına Yönelik Uygulamaları Değerlendirme Formu”,“Ağız Bakımına Yönelik Karşılaşılan Sorunlar Formu”ve“İnovasyona Yönelik Değerlendirme Formu”ile toplandı. Bulgular: Hemşirelerin %50.0'sinin kadın olduğu, günde ortalama 2 hastaya bakım verdikleri ve iş yüklerini fazla olarak değerlendirdikleri, ortalama yaş değeri 28.7±4.1 yıl, yoğun bakım ünitesinde çalışma süresi 3.9±3.4 yıl olarak saptandı. Hemşirelerin %39.6'sının günde 3 defa ağız değerlendirmesini yaptığı, %30.5'inin günde 4 veya daha fazla ağız bakımı yaptığı, %65.8'inin araç-gereç olarak abeslang ve %68.5'inin solüsyon olarak sodyum bikarbonat kullandığı belirlendi. %43.5'inin oral açıklığı sağlamak için airway kullandıkları ve entübe hastalara ağız bakımı verirken birçok engel ya da sorun yaşadıkları saptandı. Hemşirelerin cinsiyet, yaş, meslekte çalışma süresi, ağız bakımı eğitimi alma durumu ile bazı engel ve sorunlar puanları arasında anlamlı fark olduğu tespit edildi (p˂0.05). Sonuç: Yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin entübe hastalara ağız bakım uygulamalarında birçok engel ve sorun yaşadıkları, bu engel ve sorunlar ile bazı mesleki ve sosyo demografik özellikleri puanları arasında anlamlı fark olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determining the Opinions, Practices and Problems of Nurses Caring for Intubated Intensive Care Patients Regarding Oral Care Aim: In this research; It was aimed to determine the views, practices and problems of the nurses who care for intubated intensive care patients about oral care. Material and Method: This study was conducted as a descriptive study with 154 nurses working in the adult intensive care units of İnönü University Turgut Özal Medical Center and agreed to participate in the study. Study data were collected with“Descriptive Characteristics Form”,“Oral Care Applications Evaluation Form”,“Oral Care Problems Encountered Form”and“Innovation Evaluation Form”. Results: It was determined that 50.0% of the nurses were women, they cared for an average of 2 patients a day and they evaluated their workload as excessive, the mean age was 28.7±4.1 years, and the duration of working in the intensive care unit was 3.9±3.4 years. It was determined that 39.6% of them evaluated their mouth 3 times a day, 30.5% of them did 4 or more oral cares a day, 65.8% of them used abeslang as a tool and 68.5% of them used sodium bicarbonate as a solution. It was determined that 43.5% of them used airway to provide oral patency and they had many obstacles or problems while giving oral care to intubated patients. It was determined that there was a significant difference between nurses' gender, age, working time in the profession, receiving oral care education and some disability and problems scores (p˂0.05). Conclusion: It was determined that nurses working in the intensive care unit experienced many obstacles or problems in oral care practices for intubated patients, and there was a significant difference between these obstacles and problems and some occupational and socio-demographic characteristics scores.