Aeneas Avrupa Kültür Rotası'nın turizm açısından değerlendirilmesi: Paydaş görüşleri
Evaluation of the Aeneas European Cultural Route in terms of tourism: Stakeholder views
  1. Tez No: 817864
  2. Yazar: ELİF ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TETİK DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür Rotası, Kültürel Miras, Aeneas, Turizm, Cultural Route, Cultural Heritage, Aeneas, Tourism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kültür, toplulukların geçmişine ışık tutması ve gelecek kuşaklara aktarılmasından dolayı her zaman önemli bir kavram olmuştur. Kültür rotası olarak bilinen kavram da üzerinde antik kentleri, tarihi alanları ve önemli kişilerin geçtiği güzergahları barındırdığı için kültürel zenginliğe katkıda bulunmaktadır. Kültür rotası, geçmişte askeri, dini, ticari ve sosyal amaçlarla kullanılan ulaşım güzergahları ile bugün daha çok turistik amaçlarla geliştirilen güzergahların kültürel ve doğal mirasın korunması ve tanıtımı konusunda giderek işlevsel hale gelmesiyle güzergâh kavramı, kültürel rota şeklinde tanımlanmaktadır. Avrupa Konseyi tarafından sertifikalandırılan toplam 45 tane rota bulunmaktadır. Aeneas Avrupa Kültür Rotası da bu rotalardan biridir. Aeneas Rotası, Truvalı kahraman Aeneas'ın uğradığı limanlar ile arkeolojik bölgelerden oluşan, Türkiye dahil 5 ülkeyi (Arnavutluk, İtalya, Yunanistan ve Tunus) kapsamaktadır. Türkiye'den başlayan ilk deniz rotası olma özelliği ile birlikte 2021 yılında Avrupa Konseyi tarafından tescillenmiştir. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı Aeneas Avrupa Kültür Rotası'nın kültür turizmine kazandırılmasında turizm paydaşlarının görüşlerini turizm açısından değerlendirmektir. Bu amaç kapsamında, nitel bir araştırma yöntemi olan görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşme sorularında yapılan analiz için maksimum çeşitlilik seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Culture has always been an important concept, as it shines light on the past of the communities and is transferred to the next generation. The concept, known as the cultural route, also contributes to cultural wealth because it contains ancient cities, historical sites and routes of important people. The concept of the route is defined as a cultural route, as the cultural and natural heritage is increasingly functional in terms of the protection and promotion of routes developed for more tourist purposes, with transportation routes used in the past for military, religious, commercial and social purposes. There are a total of 45 routes certified by the Council of Europe. The Aeneas European Culture Route is one of these routes. The route of Aeneas covers 5 countries (Albania, Italy, Greece and Tunisia), including Turkey, consisting of ports and archaeological sites visited by Trojan hero Aeneas. It was registered by the Council of Europe in 2021, with its first sea route from Turkey. In this context, the aim of this research is to evaluate tourism stakeholders views in terms of tourism in the cultural tourism of Aeneas European Culture Route. The objective is to use a qualitative research technique. Maximum variation is selected as an sample.