Hindistan bağımsızlık mücadelesi: Gandi, Cinnah Ve Nehru'nun rolünün tarihsel bağlamda değerlendirilmesi (1857-1947)
The Indian struggle for independence: A historical contextualization of the role of Gandhi, Nehru And Jinnah (1857-1947)
- Tez No: 817957
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKİN EKREM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mahatma Gandi, Cavaharlal Nehru, Muhammed Ali Cinnah, Hindistan Bağımsızlık Hareketi, Hint Ulusal Kongresi, Müslüman Ligi, Mahatma Gandi, Javaharlal Nehru, Muhammad Ali Jinnah, Indian Independence Movement, Indian National Congress, Muslim League
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Hindistan; coğrafya, ırk, din, ekonomik koşullar olarak muazzam bir çeşitliliğe sahip, bunun yanı sıra tarihî ve kültürel olarak binlerce yıllık geçmişi olan bir ülkedir. Bu tez çalışmasında Hindistan'ın kadim halklarının, İngiliz egemenliğinden koparak bağımsızlığına kavuşmasının süreçleri incelenmiştir. Toplumun sınıfsal, etnik, dinî vb. ayrım gözetmeden pek çok farklı kesiminden destek ve katılım almış, dönemsel iş birliği ve rekabet hâlinde olan alt grupların varlığını eş zamanlı bünyesinde barındıran bu bileşke kuvvet, temel hedefi olan ulusal bağımsızlığı kazanmış ancak insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden biri sayılan toplu göç ve şiddet hareketleri sonucu ikinci bir bölünmeye giderek, günümüzdeki Hindistan ve Pakistan devletlerinin doğuşuyla nihayete ermiştir. Tez çalışmamızın zaman aralığı 1857-1947'dir. Söz konusu bağımsızlık sürecine yön veren gelişmelerin etkili biçimde aktarılması amacıyla, bir yöntem olarak, Hindistan tarihi Antik Çağ, Orta Çağ ve Modern Çağ şeklinde bölümlendirilmiş, ilgili dönemlerde öne çıkan siyasi yapılanmalar ve liderlerden bahsedilmiştir. Bunun yanı sıra bağımsızlık hareketinin ulusal liderleri konumunda bulunan Mahatma Gandi, Cavaharlal Nehru ve Muhammed Ali Cinnah'ın yaşamlarından kesitler sunulmuş, bu liderlerin fikirsel bakış açıları ve bağımsızlığa giden yoldaki tercihlerinin sürece etkisi detaylı biçimde incelenmiştir. Tez çalışmamız 1947 yılında gerçekleşen bağımsızlık ve Hindistan'ın bölünmesi ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
India is a country with an enormous diversity in terms of geography, race, religion, economic conditions, as well as a historical and cultural background of thousands of years. This thesis analyses the historical process by which the ancient peoples of India broke away from British rule and gained their independence. This composite force, which received support and participation from many different segments of society regardless of class, ethnic, religious, etc., and which simultaneously embodied the existence of sub-groups in periodic co-operation and competition, achieved its main goal of national independence. However, as a result of mass migration and violent movements, which are considered to be one of the greatest disasters in human history, a second partition took place, culminating in the birth of the present-day states of India and Pakistan. The time span of our thesis is 1857-1947. In order to effectively convey the developments that shaped the independence process to the reader, Indian history has been divided into ancient, medieval and modern periods, and the prominent political organisations and leaders in the relevant periods have been mentioned. In addition, sections from the lives of Mahatma Gandi, Cavaharlal Nehru and Muhammad Ali Jinnah, who were the national leaders of the independence movement, are presented, and the intellectual perspectives of these leaders and the impact of their preferences on the road to independence are analysed in detail. Our thesis ends with the independence and partition of India in 1947.