The Palestinian issue in the Turkish and Egyptian foregin policies in the post Arab Spring era: A comparative study
Arap Baharı sonrası dönemde Türkiye ve Mısır'ın dış politikalarında Filistin sorunu: Karşılaştırmalı bir çalışma
  1. Tez No: 818140
  2. Yazar: SAMAH KHADER IZZAT KARAMAH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN ATAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: rol anlayışı, performans mekanizması, arabulucu, savunucu, geliştirici, role conception, performance mechanism, mediator, defender, developer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu tez, Arap Baharı sonrası dönemde Mısır ve Türkiye'nin Filistin meselesine yönelik izledikleri rollerin karşılaştırmalı bir analizini sunarak, bu iki önemli gücün hem söylem hem de uygulama açısından meseleye yönelik tutumları hakkında daha detaylı bir resim ortaya koymayı amaçlamaktadır, özellikle de Arap Baharı sonrası dönem birçok dinamik dönüşüme tanıklık etmiştir. Bu dönüşümler Arap Baharı ülkelerinde gerçekleşmiş ve bölgedeki diğer ülkeleri de etkilemiştir. Filistin meselesi de bir istisna değildi. Filistinli ana gruplar arasındaki ilişkiler, Filistin halkının kendi ayaklanmalarını başlatması, Kudüs'ün birçok gelişmenin merkezi haline gelmesi ve İsrail'in Gazze'ye karşı dört savaş yürütmesi ve yerleşim inşaatlarını arttırması gibi birçok değişikliğe uğramıştır. Ayrıca, İsrail ile Körfez ülkeleri arasındaki normalleşme sürecinin yanı sıra özellikle Trump dönemindeki ABD politikaları gibi dış gelişmeler de Filistin meselesini etkilemiştir. Bu arada Mısır ve Türkiye'nin yeni meşguliyetleri ve öncelikleri vardı. Ancak Filistin meselesi her ikisi için de hala önemliydi. Bu önem, Filistin davasına karşı benimsedikleri arabulucu, geliştirici ve savunucu rolleri de dahil olmak üzere bir dizi role dönüştü. Bu tezin özü, iki devletin Filistin meselesinin dinamiklerine yönelik tutumlarını karşılaştırmak için bu iki devletin rol anlayışlarını, bu rollerin performans mekanizmalarını ve bunların maddi ve düşünsel kaynaklarını değişkenler olarak açıklamak etrafında dönmektedir. Tez, iki ülkenin aynı rolleri farklı derecelerde ve çeşitli araçlarla yerine getirdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca bu rollerin ne çok farklı ne de tamamen aynı olduğunu göstermektedir. Savaş ve barış dönemlerinde Filistin'de yönelik performanslarının ve rollerinin yayınlarını hem benzer hem de farklı yönleri vardı. Dahası, her biri farklı karşılaştırmalı avantajlara sahipti ve bu da bazı rollerde ustalaşmalarını sağladı.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to present a comparative analysis for the roles Egypt and Türkiye pursued towards the Palestinian issue in the post Arab Spring era in order to give a more detailed picture about these two prominent powers' stances towards the issue in terms of both rhetoric and application especially that the post Arab Spring era witnessed several dynamic transformations. These transformations took place in the Arab Spring countries and impacted the other countries in the region. The Palestinian issue was not an exception. The relations between the main Palestinian factions have undergone several changes the Palestinian people embarked on their own uprisings, Jerusalem became the center of several developments and Israel has waged four wars against Gaza and increased the settlements' construction. Moreover, external developments impacted the Palestinian issue including the US policies especially in Trump era in addition to the normalization process between Israel and the Gulf countries. Meanwhile, Egypt and Türkiye had new preoccupations and priorities. However, the Palestinan issue was still significant for both of them. This significance was translated in a set of roles they adopted towards the Palestinian cause including the mediator, developer and defender roles. The core of this thesis revolves around explaining these two states' role conceptions, these roles' performance mechanisms and their material and ideational sources as variables to compare between the two states' attitudes towards the dynamics of the Palestinian issue. The thesis finds out that the two countries had performed almost the same roles with different degrees and various instruments. It also shows that they were neither extremely different nor completely identical in conducting these roles. They had both similar and different aspects of their performance towards the Palestinian issue and the Palestinians in times of war and peace. Moreover, each of them possessed different comparative advantages which made them master some roles. English