Yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamalarının iş tatmini üzerine etkisinde kurumsal sosyal sorumluluğun aracılık rolü
The mediating role of corporate social responsibility in the impact of green human resource management practices on job satisfaction
- Tez No: 818206
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNEN İLKAR DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: BİST Sürdürülebilirlik Endeks, Iş Tatmini, Yeşil Insan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, BIST Sustainability Index, Corporate Social Responsibility, Green Human Resource Management Practices, Job Satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Tezin amacı, Aralık 2020 - Ekim 2021 döneminde BİST sürdürülebilirlik endeksinde yer alan şirketlerde çalışanlar üzerinde yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamaları ile iş tatmini arasındaki ilişkide kurumsal sosyal sorumluluğun aracılık rolünü araştırmaktır. Bu amaçla bu şirketlerde görev yapmakta olan 384 çalışanına anket uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS 20 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada, bağımsız değişkenler olarak yeşil iş tasarımı ve analizi, yeşil işe alım ve seçme, yeşil eğitim ve geliştirme, yeşil performans yönetimi, yeşil ücret yönetimi ve yeşil iş sağlığı ve güvenliği de dahil olmak üzere altı önemli yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamaları kullanılmıştır. Kurumsal sosyal sorumluluk aracı değişken, iş tatmini ise bağımlı değişken olarak ele alınmıştır. Regresyon analizi sonuçları, tüm yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamalarının iş tatmini üzerinde olumlu ve anlamlı etkilere sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca araştırmanın bulguları, tüm yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamalarının kurumsal sosyal sorumluluk üzerinde olumlu ve anlamlı etkilere sahip olduğunu vurgulamaktadır. Kurumsal sosyal sorumluluk çalışanların iş tatmini üzerinde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etki göstermiştir. Aracılık etkisi bakımından ise, yeşil insan kaynakları yönetimi uygulamalarının tüm boyutları ile iş tatmini arasındaki ilişkide, kurumsal sosyal sorumluluğun kısmi aracılık etkisine sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the mediating role of corporate social responsibility in the relationship between green human resource management practices and job satisfaction among employees of companies included in the BIST Sustainability Index between December 2020 and October 2021. For this purpose, For this purpose, a questionnaire was applied to 384 employees working in these companies. The collected data was analyzed using the SPSS 20 software package. In the study, six important green human resource management practices were used as independent variables, including green job design and analysis, green recruitment and selection, green training and development, green performance management, green wage management, and green occupational health and safety. The corporate social responsibility variable was considered as a mediating variable, while job satisfaction was taken as the dependent variable. The results of the regression analysis showed that all green human resource management practices have positive and significant effects on job satisfaction. Furthermore finding of the research also highlights that, all green human resource management practices have positive and significant effects on corporate social responsibility. Corporate social responsibility, in turn, has a positive and statistically significant effect on job satisfaction. In terms of mediating effect, it has been found that corporate social responsibility has a partial mediating effect on the relationship between all dimensions of green human resource management practices and job satisfaction.