Türkiye'nin dış ticaretinde J eğrisi etkisinin analizi
Analysis of the J curve effect on Turkey's foreign trade
  1. Tez No: 818222
  2. Yazar: RAHİM NABİYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA KESİCİ ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Tarih, Econometrics, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: Marshall-Lerner koşulu, J eğrisi hipotezi, Reel Efektif Döviz Kuru, İhracat, İthalat, Marshall-Lerner condition, J curve hypothesis, Real Effective Exchange Rate, Export, Import
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Küreselleşmenin dünyada yaygınlaşması ülkeler arasındaki dış ticaret ilişkilerini geliştirmektedir. Birçok ülkeler kendi dış ticaret açığını kapatabilmeleri için kur politikalarına başvurabilmektedirler. Dış ticaret açığının kapanması ve iyileşmesi için gerekli olan koşul Marshall-Lerner koşulu ve J eğrisi hipotezinin desteklenmesinden geçmektedir. Bu çalışmada ilk önce dış ticaretle ilgili teorik bilgiler verilmiştir. Bu teoriler hem geleneksel hem de modern dış ticaret teorilerinden oluşmaktadır. Geleneksel dış ticaret teorileri tam rekabetli pazara ve sabit getirilere dayanırken, modern dış ticaret teorileri eksik rekabetli pazara ve ölçek ekonomilerine dayanmaktadır. Tezin sonraki kısımlarında ise 2000 yılı sonrası Türkiye Cumhuriyetinde uygulanan dış ticaret ve kur politikaları ilgili bilgi verilmiş ve devalüasyon konusunda teorik alt yapı oluşturulmuştur. Daha sonra ise Türkiye'nin net ihracatı ve tüfe bazlı reel efektif döviz kuru verileri kullanılarak bu iki değişken arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın analiz sonuçları MarshallLerner koşulu ve J eğrisi hipotezinin teorik bilgilerinden yararlanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan Johansen Koentegrasyon ve Hata Düzeltme Modelinin sonucuna göre reel efektif döviz kuru ile net ihracat arasında doğru yönlü ilişki bulunmuştur. Bu ise J eğrisi etkisinin Türkiye için geçerli olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The spread of globalization in the world improves foreign trade relations between countries. Many countries can resort to exchange rate policies to close their foreign trade deficit. The necessary condition for the closing and recovery of the foreign trade deficit is the support of the Marshall-Lerner condition and the J curve hypothesis. In this study, firstly, theoretical information about foreign trade is given. These theories consist of both traditional and modern foreign trade theories. While traditional foreign trade theories are based on perfectly competitive market and fixed returns, modern foreign trade theories are based on imperfectly competitive market and economies of scale. In the next parts of the thesis, information about the foreign trade and exchange rate policies implemented in the Republic of Turkey after 2000 was given and the theoretical infrastructure was created on the subject of devaluation. Then, the relationship between these two variables was tried to be explained by using Turkey's net exports and CPI-based real effective exchange rate data. The analysis results of the study were evaluated by using the theoretical knowledge of the Marshall-Lerner condition and the J curve hypothesis. According to the results of the Johansen Cointegration and Error Correction Model, a direct relationship was found between the real effective exchange rate and net exports. This shows that the J-curve effect is not valid for Türkiye.