Istranca Dağlarının (Kıyıköy-Saray-Vize arası) biyoçeşitlilik analizi
Biodiversity analysis of the Istranca Mountains (In the Kiyikoy-Saray-Vize area)
  1. Tez No: 818254
  2. Yazar: CİHAN ERTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Alfa çeşitlilik, Beta çeşitlilik, Gama çeşitlilik, Anadolu'nun bitki örtüsü, Yıldız dağları, Alpha diversity, Beta diversity, Gamma diversity, flora of Anatolia, Strandzha Mountains
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Türkiye sahip olduğu flora zenginliği ile dünyadaki en önemli ekosistem rezervlerinden birisine sahiptir. Fakat doğada giderek artan beşerî faaliyetler sonucunda bitki örtüsü ciddi bir tahribat ve yok oluş baskısı altında kalmaktadır. Artan baskılar sonucunda olası bitki örtüsü tahribatlarının engellenmesi, bitki örtüsünün korunması ve sürdürülebilir şekilde bitkisel biyoçeşitliliğin devam ettirilebilmesi oldukça önemlidir. Trakya'da yer alan araştırma alanı, Türkiye'nin sahip olduğu bitkisel çeşitlilik bakımından oldukça önemli bir ekosistem merkezini meydana getirmektedir. Çalışma üç bölüm olacak şekilde planlanmıştır. İlk bölümde bitki örtüsünün yetişme koşulları ele alınarak iklim-bitki örtüsü ilişkisi, toprak-bitki örtüsü ilişkisi ve jeomorfoloji-bitki örtüsü ilişkisi ele alınmıştır. İkinci bölümde araştırma sahının bitki örtüsü özelikleri ele alınmış ve bitki formasyonları belirlenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise araştırma sahasının sahip olduğu zenginliğin alfa (α), beta (β) ve gama (γ) çeşitlilik indisleri ile ölçülmesi, arazinin bitkisel çeşitliliğinin kantitatif yöntemlerle ortaya konulması ve bitki örtüsü bakımından öncelikli koruma alanlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey has one of the most important ecosystem reserves in the world with its rich flora. However, as a result of increasing human activities in nature, vegetation is under serious destruction and extinction pressure. As a result of increasing pressures, it is very important to prevent possible vegetation destruction, to protect vegetation and to maintain plant biodiversity in a sustainable way. The research area located in Thrace constitutes a very important ecosystem center in terms of plant diversity in Turkey. The study is planned in three parts. In the first part, the growing conditions of the vegetation are discussed and the climate-vegetation relationship, the soil-vegetation relationship and the geomorphology-vegetation relationship are discussed. In the second part, vegetation characteristics of the research area were discussed and plant formations were determined. In the third and last part, it is aimed to measure the richness of the research area with alpha (α), beta (β) and gamma (γ) diversity indices, to reveal the vegetative diversity of the land by quantitative methods and to determine the priority protection areas in terms of vegetation.