Yaşlı hastalarda düşme öz farkındalığı ve sosyal destek durumunun incelenmesi
Investigation of fall self awareness and social support status in elderly patients
- Tez No: 818623
- Danışmanlar: PROF. DR. PAPATYA KARAKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Düşme, Sosyal Destek, Yaşlılık, Yaşlı Hasta, Elderly Patient, Falls, Old Age, Social Support
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu araştırma ortopedi ve fizik tedavi kliniklerinde düşme sebebiyle yatan yaşlı hastalarda düşme öz farkındalığı ve sosyal destek durumunun incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türde olan bu araştırmanın evrenini bir ildeki devlet hastanesinin ortopedi ve fizik tedavi kliniklerinde tedavi gören hastalar oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş olup, araştırmanın kriterlerine uyan, çalışmaya katılmaya gönüllü olan 150 hasta alınmıştır. Verilerin toplanmasında tanıtıcı özellikler formu, Yaşlılarda Düşme İle İlgili Öz Farkındalık Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde sayılar, yüzdelikler, en az ve en çok değerler ile ortalama ve standart sapma, Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Spearman Korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin %51.3'ü erkek, %60.7'si okuryazar, %92'si evlidir. Hasta bireylerin Düşme Öz Farkındalık puan ortalamalarının 62.28 ±8.41 ve Algılanan Sosyal Destek puan ortalamalarının 53.12 ±19.62 olduğu saptanmıştır. Sonuç: Yaşlı hastaların düşme öz farkındalık düzeyinin orta düzeyin altında ve algılanan sosyal destek düzeyinin orta düzeyin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Bazı değişkenlerin hastaların düşme öz farkındalık ve algılanan sosyal destek düzeyini etkilediği saptanmıştır. Yaşlı hastaların düşme öz farkındalıklarını ve sosyal destek düzeylerini etkileyebilecek farklı değişkenlerin araştırılması önerilmektedir. 2023, 82 Sayfa
Özet (Çeviri)
Aim: This research was carried out to examine the self-awareness and social support status of falling in elderly patients hospitalized in orthopedics and physical therapy clinics due to falls. Material and Method: The population of this descriptive and relationship-seeking study consists of patients treated in orthopedics and physical therapy clinics of a state hospital in a province. Sample selection was not made in the study, and 150 patients who met the criteria of the study and volunteered to participate in the study were included. The descriptive features form, the Self-Awareness Scale for Elderly Falls, and the Multidimensional Scale of Perceived Social Support were used to collect the data. In the analysis of the data, numbers, percentages, minimum and maximum values, mean and standard deviation, Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Spearman correlation analysis were applied. Results: 51.3% of the individuals participating in the research were male, 60.7% were literate, and 92% were married. It was determined that the mean scores of Falling Self-Awareness of the sick individuals were 62.28 ±8.41 and the mean of Perceived Social Support was 53.12 ±19.62. Conclusion: It was determined that the self-awareness level of falling in the elderly patients was below the medium level and the level of perceived social support was above the medium level. It has been determined that some variables affect the patients' level of self-awareness and perceived social support of falling. It is recommended to investigate different variables that may affect the fall self-awareness and social support levels of elderly patients. 2023, 82 Pages