Bağımsız çalışan hekimin hukuki sorumluluğunu kaldıran ve azaltan haller
The situations of removing and reducing legal responsibility of the independent physician
- Tez No: 818773
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hekim, Doktor, Hukuki Sorumluluk, Sorumluluğun Azalması, Sorumluluğun Ortadan Kalkması, Physician, Doctor, Legal Responsibility, Reduced Responsibility, Removed Of Responsibility
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmanın konusunu hekimlerin hukuki sorumluluğunu kaldıran ve azaltan durumlar oluşturmaktadır. Hekimin, tıbbi müdahale neticesinde ortaya bir zarar çıkması halinde hukuki sorumluluğundan bahsedilir. Bu kapsamda zararın tazmin edilmesi gerekmektedir. Ancak özel hukuk kapsamındaki bazı hallerde bu zararı tazmin etme sorumluluğu ortadan kalkabilir ya da azalabilir. Çalışmamızda hekimlerin hukuki sorumluluğunun çerçevesi belirlenmiştir. Hekimin hukuki sorumluluğunun türleri, sözleşmeden doğan ve sözleşme dışı sorumluluğun neler olduğu ve şartları incelenmiştir. Hekimin hukuki sorumluluğunu ortadan kaldıran hallerin neler olduğuna değinilmiştir. Komplikasyon, illiyet bağını kesen sebepler, rıza, üstün nitelikli özel yarar, kamu yararı, çaresizlik durumu, sorumsuzluk anlaşması, zamanaşımı gibi hallerde hekimlerin hukuki sorumlulukları ortadan kalkabilmektedir. Çalışmamızda hekimlerin hukuki sorumluluklarını azaltan haller incelenmiştir. Bu haller, sorumluluğu ortadan kaldırmayıp tazminat miktarında indirim sebebi teşkil etmesi nedeniyle hekimlerin hukuki sorumluluğunu azaltmaktadır. Hekimin kusurunun hafifliği, hastanın zarara razı olması, hastanın ortak ve kişisel kusuru, hekimin ekonomik durumu, diğer sebepler ve fedakârlığın denkleştirilmesi hallerinde ise hekimlerin hukuki sorumluluğu, ödeyecekleri tazminat miktarları azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study, prepared as a master's thesis, is the situations of removing and reducing legal responsibility of physicians. The physician's legal responsibility is mentioned as a result of a damage caused by medical intervention. In this regard, the damage must be compensated. However, in some cases within the scope of private law, the responsibility to compensate this damage may disappear or decrease. The framework of the legal responsibility of physicians was determined in our study. The types of legal responsibility of the physician, the contractual and non-contractual responsibilities and its conditions were examined. The conditions which remove the physician's legal responsibility are adverted. In cases such as complications, reasons that break the causal relation, consent, superior private interest, public benefit, state of helplessness, non-liability agreement, and statute of limitations; the legal responsibilities of physicians may disappear. In our study, the situations that reduce the legal responsibilities of physicians were examined. In addition to not eliminating the responsibility, these situations constitute a reason for reducing the amount of indemnity, therefore decreasing the legal responsibility of physicians. In cases where the lightness of the physician's fault, the patient's consent to the damage, the patient's common and personal fault, the physician's economic situation, other reasons and the sacrifice are equalized; the legal responsibility of the physicians and the amount of compensation they will pay are reduced.