Ekonomik faktörler ile hava kargo taşımacılığı ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship of economic factors and air cargo transportation
  1. Tez No: 818772
  2. Yazar: CAN SEVDA GÜRSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNAHAN AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık Sektörü, Hava Kargo Taşımacılığı, Yük Ton-Km, Panel Veri Analizi, Aviation Industry, Air Cargo Transportation, Freight Ton-Km, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Küreselleşen dünyada, hava kargo taşımacılığına talep giderek artmaktadır. Dünyada hızla büyüyen hava kargo sektörü, uzak pazarları birbirine bağlamada ve uluslararası ticaretin gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, hava kargo taşımacılığının ekonomiye katkısı da her geçen gün artmaktadır. Bu çalışma ekonomik faktörler ile hava kargo taşımacılığı ilişkisinin ve ekonomik faktörlerin hava kargo taşımacılığı üzerindeki etkisinin ortaya koyulması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunda Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Hong Kong, Güney Kore, Japonya, Almanya, Lüksemburg ve Türkiye yer almaktadır. Araştırma, belirlenen örneklem grubunun 2009-2019 yılları arasındaki yük ton-kilometre, gayrisafi yurt içi hasıla, enflasyon ve işsizlik verileri kullanılarak yürütülmüştür. Elde edilen veriler panel veri analizi ile incelenmiştir. GLS yöntemi ve Dumitrescu ve Hurlin panel nedensellik analizi uygulanmıştır. GLS yöntemi sonucuna göre, yük ton-km ile enflasyon değişkeni arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilirken, diğer değişkenlerin yük ton-km üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Dumitrescu ve Hurlin panel nedensellik analizi sonucuna göre ise enflasyondan yük ton-km'ye doğru tek yönlü bir nedensellik olduğu görülmüştür. Yük ton-km ile GSYİH arasında ve ayrıca yük ton-km ile işsizlik arasında çift yönlü bir nedensel ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the globalizing world, the demand for air cargo transportation is increasing. The rapidly growing air cargo sector in the world plays an important role in connecting distant markets and in the development of international trade. In this context, the contribution of air cargo transportation to the economy is increasing day by day. This study was conducted to reveal the relationship between economic factors and air cargo transportation and the effect of economic factors on air cargo transportation. The sample group of the study includes the United States, China, United Arab Emirates, Qatar, Hong Kong, South Korea, Japan, Germany, Luxembourg, and Turkey. The research was carried out by using the data of the selected sample group between the years 2009-2019 of freight ton-kilometer, gross domestic product, inflation, and unemployment. The obtained data were analyzed by panel data analysis. GLS method and Dumitrescu and Hurlin panel causality analysis were applied. According to the results of the GLS method, it was determined that there was a positive relationship between the freight ton-km and the inflation variable, while other variables did not have a significant effect on the freight ton-km. According to the results of Dumitrescu and Hurlin panel causality analysis, it was seen that there is a unidirectional causality from inflation to freight ton-km. A bidirectional causality relationship was found between freight ton-km and GDP, as well as between freight ton-km and unemployment.