Kondratıeff dalgaları: Dalgacık analizi ile testi ve altıncı dalganın tahmini
Kondratieff waves: Test with wavelet analysis and forecast of the sixth wave
- Tez No: 818788
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN TÜRKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kondratieff dalgaları, yenilik, dalgacık analizi, MODWT MRA, Kondratieff waves, innovation, wavelet analysis, MODWT MRA
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Kondratieff'in, kapitalist ekonomilerin belirli aralıklarla kendini tekrarı üzerine kurduğu Kondratieff dalgaları, literatürdeki en tartışmalı alanlardan birisidir. Buna karşın, kapitalist sistemi tarihsel ayırt edilebilir parçalara ayırarak geniş perspektifli analizlere imkân tanıması sayesinde 100 yılı aşkın bir süredir araştırılmaktadır. Kondratieff dalgalarının sunduğu bu imkân, çalışmanın da motivasyonu olmuştur. Bu motivasyonla, Kondratieff dalgalarını tespit etmek amaçlanmıştır. Böylece dalgalar, ampirik ispat yanı sıra teorik olarak da ispat edilmiştir. Ampirik ispat için 18., 19. ve 20. yüzyılın en gelişmiş ülkeleri olan Fransa, İngiltere ve Amerika, GSYH ve patent başvurusu değişkenleri üzerinden incelenmiştir. GSYH için 1820-2018, patent başvurusu için 1883(1885)-2021 yıllarını kapsayan araştırmada dalgalar, dalgacık analizi üzerinden araştırılmıştır. Yapılan MODWT MRA analizi neticesinde, Kondratieff dalgalarının hem GSYH hem de patent başvurusu değişkenlerinde var olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Ancak Kondratieff dalgalarının zaman içerisinde hem dalga genişliğinin hem de dalga boyunun farklılaştığı tespit edilmiştir. Bu farklılığın GSYH değişkeninde daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Kondratieff'in de hipotezleri olan dalgaların düzenli aralıklarla tekrarı ve yeniliklerin A evresinde yaygınlık kazanması hipotezleri kabul edilmiştir. Farklı özelliklere sahip değişkenlerin eş anlı hareketi ve dalgaların uluslararası geçerliliği hipotezleri ise belirli varsayımlar altında kabul edilmiştir. Bu sonucun ortaya çıkmasında dünya tarihinde 20. yüzyıla kadar görülmeyen dünya savaşlarının etkili olduğu tespit edilmiştir. Sanayi kapitalizminin merkez ülkeleri arasında yaşanan bu savaşların dalga tespitini zorlaştırdığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle GSYH ve patent başvurusu için elde edilen tarihsel kronolojiler, literatürdeki belirli çalışmalarla uyumlu çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Kondratieff waves, which Kondratieff established on the periodic repetition of capitalist economies, is one of the most controversial areas in the literature. However, it has been going on for more than 100 years thanks to the fact that it breaks down the capitalist system into historically distinguishable parts and allows for broad perspective analysis. This opportunity offered by Kondratieff waves has also been the motivation of the study. With this motivation, it is aimed to detect Kondratieff waves. Thus waves have been proved theoretically as well as empirically. The most developed countries of the 18th, 19th and 20th centuries, France, England and America, were examined for empirical proof over GDP and patent application variables. In the research covering the years 1820-2018 for GDP and 1883(1885)-2021 for patent application, waves were investigated through wavelet analysis. As a result of MODWT MRA analysis, it was found that Kondratieff waves exist in both GDP and patent application variables. However, it has been determined that both the wave width and wavelength of Kondratieff waves differ over time. It has been determined that this difference is more in the GDP variable. The hypotheses of Kondratieff's the repetition of waves at regular intervals and the prevalence of innovations in phase A were accepted. The simultaneous movement of variables with different characteristics and the international validity of waves under certain assumptions. It has been determined that the world wars, which were not seen until the 20th century in world history, were effective in the emergence of this result. It was concluded that these wars between the core countries of industrial capitalism made it difficult to detect waves. Therefore, the historical chronologies obtained for GDP and patent application have been compatible with certain studies in the literature.