Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yüksek kaliteli büyüme
High-quality growth in developed and developing countries
- Tez No: 818790
 - Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN TÜRKER
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Yüksek Kaliteli Büyüme, Finansal Gelişme Endeksi, Kurumsal Kalite Endeksi, Gayri Safi Sabit Yatırım, İktisadi Hoşnutsuzluk Endeksi, High-Quality Growth, Financial Development Index, Institutional Quality Index, Gross Fixed Investment, Misery Index
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 156
Özet
Ekonomik büyüme, toplumsal refahı artırmak, yatırımlar için gerekli kaynakları oluşturmak, rekabet gücünü geliştirmek ve yeniliği teşvik etmek gibi nedenler ile üzerinde geniş bir şekilde çalışılan ve teorilerin geliştirildiği önemli bir konudur. Günümüzde ise ekonomik büyümenin kapsayıcılığı, büyümenin tabana yayılması, sürdürülebilirliği, kalkınmaya etkileri yeni araştırma konuları olarak tartışılmaktadır. Dolayısıyla ekonomik büyümenin yapısı ve kalitesi önem arz etmektedir. Yüksek kaliteli büyüme ile kapsayıcı, verimli, sürdürülebilir, dengeli, tabana yayılmış bir büyümeyi ifade ediyoruz. Yüksek kaliteli büyümenin dinamiklerini belirlemek ve açıklamak uygulanacak politikalar için önem arz etmektedir. Bu çalışmada gelişmiş (43 ülke) ve gelişmekte (57 ülke) olan ülkelerde yüksek kaliteli büyümenin dinamikleri teorik çerçevede analiz edilmiştir. Uygulama bölümünde seçili ülkeler için 2002-2019 yılları arasında elde edilen veriler ile panel robust En Küçük Kareler Regresyon Yöntemi ile analiz yapılmıştır. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke gruplarında finansal gelişme endeksi, kurumsal kalite endeksi ve Gayri Safi Sabit Yatırımın GSYİH içindeki payı değişkenlerinin yüksek kaliteli büyüme değişkenini pozitif olarak etkilemektedir. İktisadi hoşnutsuzluk endeksi, gelişmiş ülkelerde yüksek kaliteli büyüme üzerinde negatif etkiye sahiptir. Fakat gelişmekte olan ülke gruplarında iktisadi hoşnutsuzluk endeksi pozitif değer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Economic growth is an important topic that is extensively studied and theories are developed upon due to several reasons including increasing social welfare, generating necessary resources for investments, enhancing competitiveness, and promoting innovation. However, in today's context, the inclusivity of economic growth, its spread to the grassroots, sustainability, and its impact on development are being discussed as new research topics. Therefore, the structure and the quality of economic growth are of importance. We refer to inclusive, efficient, sustainable, balanced, and broad-based growth as high-quality growth. Determining and explaining the dynamics of high-quality growth are crucial for implementing policies. In this study, the dynamics of high-quality growth have been analyzed within a theoretical framework in both developed (43 countries) and developing (57 countries) nations. In the empirical section, panel robust Least Squares Regression Method has been used to analyze the data obtained for selected countries between 2002 and 2019. In both developed and developing country groups, the variables of financial development index, institutional quality index, and the share of Gross Fixed Investment in GDP positively influence the high-quality growth variable. The misery index has a negative impact on high-quality growth in developed countries. However, in developing country groups, the misery index takes a positive value.