Eczacıların sattıkları tıbbi bitki çaylarının tespiti ve tıp tarihi açısından değerlendirilmesi
Detection and evaluation of medical herbal teas sold bypharmacists in terms of medical history
- Tez No: 818853
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
- Anahtar Kelimeler: eczacılık tarihi, etno-farmakobatanik, geleneksel tıbbi bitkiler, tıbbi çaylar, ethno pharmacy, ethno-pharmacobotanic, herbal tea, traditional medicinal plants
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmamız,“Eczacıların sattıkları bitki çaylarının tespiti ve tıp tarihi açısından değerlendirilmesi”başlıklı bir yüksek lisans tezidir. Araştırma, İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalında yürütülmüştür. Çalışmamızın amacı, günümüzde eczanelerde satılan bitki çaylarını tespit ederek, bu bitkilerin tıp tarihindeki yerini araştırıp kullanım ve etkilerinin sürekliliğini ortaya koymak; eczacıların bu konudaki mevzuattaki yetkinliklerine değinmektir. Çalışmamızda, nitel yöntem kullanılmış olup ilgili eski ve yeni kaynaklar taranmıştır. Ayrıca, online ya da yüz yüze yapılan görüşmeler aracılığıyla tıbbi bitki çaylarının kullanımı ve bilinirliği hakkında veriler toplanmıştır. Görüşmeler tıbbi çayların bilinirliği ve kullanımıyla ilgili bulguları ortaya koymaktadır. Bu bulgular, tartışma bölümünde ayrıntılı olarak ele alınmış ve gelecekteki çalışmalara temel olabilecek noktalar üzerinde durulmuştur. Sonuçlar, tıbbi bitki çaylarının günümüzdeki bilinirlik ve kullanımını açıklamakla birlikte tıp tarihindeki kullanımını da ortaya koymaktadır. Bu çalışmamız, tıp tarihinde kullanılan tıbbi bitki çaylarını ve günümüzde eczacıların sattıkları bitki çaylarını ele alarak önemli bulgular ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is a dissertation titled“Evaluation of Medicinal Herbal Teas Used in the History of Medicine from the Perspective of Up-to-date Pharmacy.”The dissertation was conducted at the Department of Medical History and Ethics at Istanbul Medipol University. The purpose of the study is to identify herbal teas sold in pharmacies currently, determine their place in medical history, and reveal the continuousness of their usage and medical effects, while also addressing the know-hows of pharmacists in this regard as stated in the regulations. In this study, both previous and latest bases related to the compilation method were reviewed. Additionally, information on the usage and awareness of medicinal herbal teas were collected through online or face-to-face interviews. The findings of the questions show the knowledge and usage of medicinal herbal teas. These findings are comprehensively discussed in the discussion part and emphasize points that can serve as a basis for potential studies. The results reveal the current awareness and use of medicinal herbal teas, as well as their use in the history of medicine. This dissertation presents significant findings by examining medicinal herbal teas used in medical history and those sold by community pharmacists nowadays.